Bonus pakt probleem donortekort niet aan

Kortgeleden is de discussie over de Wet op de orgaandonatie afgesloten door de Tweede Kamer. Inmiddels lijkt het debat gewoon verder te gaan. De directeur van de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS) lanceerde een nieuw `idee' om het probleem van het tekort aan orgaandonoren aan te pakken. Betaling en wel aan iedere burger die zich aanmeldt bij het donorregister en aangeeft of hij donor wil zijn of niet. Verrassenderwijs lieten woordvoerders van politieke partijen als de VVD en D66 weten daar serieus over te willen nadenken.

Het is een type actie dat je wel ziet bij banken. Die stellen burgers die een spaarrekening openen, vaak een aardigheidje in het vooruitzicht. Zo'n actie is nog te begrijpen en werkt ook wel. Dat geldt niet voor de brainwave van de NTS. Deze organisatie moet weten, zoals iedere arts, dat je pas een behandeling voorstelt, als je de oorzaak van een kwaal kent. In het geval van het donorregister staat vast dat burgers niet achterwege laten zich te registreren, omdat zij geen 5 euro of een korting bij aankoop van een paspoort krijgen. Het is dan ook onzin om dit voorstel te doen, want het pakt een niet bestaand probleem aan.

Het is bijna ordinair om, zoals de directeur van de NTS dat noemde, op deze manier burgers een duwtje in de rug te geven. Het voorstel lijkt er bovendien van uit te gaan, dat met geld alles te koop is.In de sfeer van orgaantransplantatie moet dat werkelijk tot het uiterste voorkomen worden, al was het maar om ethische redenen.

    • Prof.Dr. Hans Akveld