Bij Mercedes-Benz gaat van alles mis

Over twee weken is in Berlijn de aandeelhoudersvergadering. Deze week probeert DaimlerChrysler de smet op zijn reputatie nog zo veel mogelijk weg te wrijven. Afgelopen woensdag is door de Duitse justitie huiszoeking gedaan in drie steden bij oud-managers van het Duitse autoconcern. Sinds een aantal weken worden elf personen verdacht van oplichterij en omkoping, van wie de meesten in dienst zijn of waren van Mercedes. Gisteren overhandigde het concern stapels informatie aan justitie en zegde het alle medewerking toe bij het justitiële onderzoek. Als er fouten worden gemaakt, zei Mercedes-topman Eckhard Cordes deze week, ,,treden wij hard en compromisloos op''.

Volgens berichten in de Duitse media gaat het bij het schandaal bij Mercedes, de belangrijkste divisie van het autoconcern, om zelfverrijking en kunstmatige opvoering van de omzet. Daarbij zouden op kosten van het concern aan privé-huizen zijn vertimmerd en aan niet-officiële dealers disproportioneel grote kortingen zijn gegeven. In één geval zou het gaan om het huis op Mallorca van een vriendin van een intussen met vervroegd pensioen vertrokken manager van Mercedes.

DaimlerChrysler zegt door een anonieme tip zelf achter de onregelmatigheden te zijn gekomen. Het is naar eigen zeggen ook zelf met een onderzoek naar drie managers begonnen, van wie inmiddels twee uit hun functie zijn gezet.

Zowel in de VS als op de Duitse thuismarkt staan de verkopen van Mercedes onder druk. Analisten denken dat het herstel van dochter Chrysler bij Daimler ten koste is gegaan van Mercedes, dat vanuit Stuttgart zowel technisch als zakelijk zijn beste mensen een tijdje naar de VS heeft gestuurd om Chrysler er bovenop te helpen.