Benzineprijs naar record

Marktleider Shell heeft vandaag voor de derde keer deze week de adviesprijzen voor benzines verhoogd. De prijzen van euro ongelood en super plus zijn daardoor op recordhoogte gekomen.

Euro ongelood komt op 1,319 euro per liter. Tot nu toe gold 1,315 euro, gemeten in oktober vorig jaar, als hoogste adviesprijs ooit. Voor super plus is de nieuwe adviesprijs 1,373 euro per liter. Het vorige record stamt eveneens uit oktober 2004 en was 1,369 euro. De adviesprijs voor diesel blijft ongewijzigd. Een liter van deze brandstof kost 99,5 cent.

De prijs van benzine op de termijnmarkt van New York steeg deze week naar recordhoogte, na een explosie bij de op twee na grootste olieraffinaderij (van BP) van de Verenigde Staten. Bij de ontploffing kwamen vijftien mensen om het leven. Ook de prijzen van ruwe olie stegen. In New York sloot die gisteren met 1,03 dollar hoger op 54,84 dollar per vat.

Niet alleen de olieprijs is bepalend voor de prijs aan de pomp, ook de toekomstige vraag speelt een rol. Door het begin van het Amerikaanse rijseizoen neemt de angst voor benzineschaarste toe.