Zaak-Schiavo bij Hooggerechtshof VS

De ouders van comapatiënte Terri Schiavo hebben zich gisteren tot het Amerikaanse Hooggerechthof gewend. De juridische strijd over het lot van de 41-jarige vrouw, die al ruim 15 jaar in een vegetatieve toestand verkeert, heeft daarmee het laatste stadium bereikt.

De ouders verloren gistermiddag opnieuw een rechtszaak voor een federaal hof van beroep in Atlanta. De meervoudige kamer weigerde zich uit te spreken over de zaak, nadat eerder drie rechters van hetzelfde hof hadden bepaald dat het voeden van Terri Schiavo niet hoeft te worden herstart. Op verzoek van echtgenoot Michael werd de voedingssonde vrijdag verwijderd.

Gisteren werd ook duidelijk dat de politiek, die zich afgelopen weekeinde nog actief met de zaak bemoeide, geen steun meer zal verlenen. President Bush tekende maandag nog een door het Congres aangenomen noodwet waardoor de ouders zich tot federale rechters konden wenden. Gisteren gaf de president aan al het mogelijke te hebben gedaan om het leven van Terri te rekken. ,,We hadden het idee dat de actie die door het Congres werd genomen, de beste manier van handelen was. Nu zullen we gadeslaan hoe de rechtbanken beslissingen nemen.'' Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan zei stellig dat er ,,geen andere juridische opties'' mogelijk waren.

De gouverneur van Florida, Jeb Bush, probeerde gisteren nog wel een noodwet door de Senaat van de staat te loodsen waardoor artsen gedwongen zouden worden voeding en water toe te dienen. De Senaat verwierp de wet met 21 tegen 18 stemmen. Gouverneur Bush, die verklaarde dat artsen mogelijk een verkeerde diagnose hebben gesteld, heeft verder een lokale rechtbank gevraagd de voogdij van Schiavo af te nemen van echtgenoot Michael.