Weg met die euro's

Toen Ad Kerkhof hoorde dat het Stabiliteitspact voor de euro werd losgelaten, dacht hij: ,,Eruit. Weg met die euro's.'' Alle euro's die hij teveel had verkocht hij in een mum van tijd. Zuur was het wel, want hij verloor erop.

Kerkhof is valutaoptiehandelaar in euro-dollar opties bij Currency Options in Amsterdam. Hij houdt voortdurend in de gaten hoe de koersen zich in andere landen ontwikkelen. Kerkhof heeft de hele dag zijn voelhorens uitstaan in Europa. Wat zegt de Duitse minister van Financiën Hans Eichel? Drijven de Fransen hun begrotingstekorten op? Is er een handelsruzie tussen Europa en Amerika? Kopen de Chinezen liever euro's dan Amerikaans schuldpapier? En drijft Amerika de rente op, want dat heeft zonder meer gevolgen voor Europa.

De afgelopen maanden trok de euro zich weinig aan van de politiek, zegt Kerkhof. De Europese munt was sterk, maar dat kwam vooral door de zwakke dollar. Dat kan veranderen. Nu de rente in de VS een kwart procentpunt is verhoogd en de Europese regeringsleiders het Stabiliteitspact hebben losgelaten, is het nerveus op de markt.

,,Voor de handel zijn onverwachte besluiten trouwens altijd goed. Als er beweging in de markt zit, kan ik iets doen'', zegt Kerkhof. Als handelaar in opties sluit hij korte en langlopende contracten af. Kerkhof verdient als hij op het juiste moment verkoopt of koopt.

Elke cent die de euro nu hoger of lager gaat, kan veel geld schelen, 10.000 dollar op een miljoen euro. Dus Kerkhof is de hele dag 100 procent alert. Hij let op sentimenten in de markt. ,,Ik ben de hele dag on line in Europa.'' Kerkhof vangt alle signalen op die van belang zijn voor zijn handel. Dat doet hij áchter zijn computer op de 4e verdieping van Currency Options aan de Herengracht in Amsterdam. Toen de beursvloer er nog was, enkele jaren geleden aan het Damrak, was het dynamischer. Daar liep je Jan en Alleman tegen het lijf en hoorde je van elkaar de laatste roddels en nieuwtjes die in Europa de ronde deden.

,,Nu krijg ik alle informatie elektronisch'', aldus Kerkhof. Uitspraken van een president van de Franse centrale bank of een malle uitlating van een Italiaanse minister van Financiën, alles heeft invloed. Er is wantrouwen tegenover de euro aan het ontstaan, merkt de valutahandelaar aan de grilligheid in de markt. ,,Voor ons is dat prima. Ik heb daardoor als marketmaker meer te doen. Onverwachte zaken zijn altijd goed voor ons, omdat mensen denken: moet ik niet iets met m'n valuta gaan doen.''

Desondanks is het loslaten van het Stabiliteitspact geen goede zaak'', zegt Kerkhof. Mensen verliezen het vertrouwen in een munt, want laten Duitsland, Frankrijk en Italië nu hun schulden en tekorten verder oplopen?

Toen de gulden aan de mark was gekoppeld, was het anders. Stabieler. Er was meer vertrouwen in de politiek van de Duitse centrale bank. ,,Als je de uitspraken van de president van de Bundesbank en de minister van Financiën scherp in de gaten hield, wist je precies wat de gulden ging doen. Nu heb je met heel Europa te maken en iedereen zegt iets anders.''

Wat er met de euro gaat gebeuren? Het is voor Kerkhof nog koffiedikkijken. ,,Beschouwt Duitsland het loslaten van het pact als een vrijbrief, dan is met het vertrouwen in de euro bekeken.'' Dan zal de koers van de euro flink zakken. Maar voor de valutaoptiehandelaar betekent dat: goede zaken doen.

    • Michèle de Waard