Wat doen de kinderen

Eierdopjes schilderen

Op Paaszaterdag kunnen kinderen in Museum Het Prinsenhof Delfts blauwe eierdopjes ontwerpen en maken. Bij de workshop is een stoomcursus Delfts blauw inbegrepen. Daarna wordt het ontwerp met speciale verf op een eierdopje geschilderd, dat thuis in de oven kan worden afgebakken. Prijs p.p. € 5, - De workshops beginnen om 11u en om 13u30 en duren anderhalf uur. Alleen voor volwassenen met kinderen.

Museum Het Prinsenhof, St. Agathaplein 1. Res 015-2602358 & gemeentemusea@delft.nl

Choco-eieren versieren

In bakkerijmuseum `De Oude Bakkerij' mogen kinderen tijdens Pasen eieren zoeken. De beloning is een chocolade-ei, dat daarna versierd kan worden.

Bakkerijmuseum, Nieuwstraat 8, Medemblik. Open: di-zo én op Tweede Paasdag van 12-17u. Inl 0227-545014 of www.deoudebakkerij.nl

Klapperkaken kijken

Slagtanden, maalkiezen, snijtanden – de tanden en kiezen van mens en dier staan centraal op de tentoonstelling Klapperende Kaken in het Zeeuws Biologisch Museum. Voor kinderen tussen de 4 en 15 jaar zijn er een voorleeskaart en verschillende `Klapperende Kaken Kwizzen'. Zondag 27 maart is er ook een rondleiding (Vraat)sporen in de omgeving.

Zeeuws Biologisch Museum, Duinvlietweg 6, Oostkapelle. Open: wo-zo, 12-17u en in de schoolvakanties. Rondleiding zo 27 maart 14-15u30. Deelname €2, res 0118-582620. Inl www.zbm-westhove.nl.

Eieren zoeken in Artis

In de dierverblijven van de Amsterdamse dierentuin Artis heeft de Paashaas eieren verstopt. Op Tweede Paasdag kunnen kinderen die zoeken. Aldoende leren ze over eierleggende dieren. Onderweg is er een snavelquiz en kunnen ze helpen de tuin van de prieelvogel te versieren.

Artis, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam. Open: dag 9-18u. Inl.www.artis.nl of 020-5233400

Schminken en schilderen

Op 1e Paasdag staat het restaurant bij Duincentrum De Zandwaaier geheel in het teken van de kinderen. Zij kunnen eieren zoeken, beschilderen en zich laten schminken. Na afloop staan ranja en paasstol klaar. Opgeven via www.npzk.nl.

Duincentrum De Zandwaaier, Zeeweg, Overveen, schuin t/o ingang en parkeerterrein Koevlak. Tel. 023-5411123. Open di-zo en Tweede Paasdag van 12-17u. Toegang gratis.

Paaspuzzelen

Met Pasen organiseren de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht kinderpuzzeltochten. Loop op Eerste en Tweede Paasdag Beukies Bomenroute in het Von Gimborn Arboretum in Doorn of ga op zoek naar Het Paasei van Columbus op Fort Hoofddijk, waar planten/producten aan bod komen die na de ontdekking van Amerika in Europa kwamen, zoals tomaat, aardappel, avocado en cacao. Bij deze ontdekkingsreis hoort ook een oerwoudwandeling door de tropische kassen! De puzzeltochten zijn voor kinderen van 7 tot 12 jaar en volwassenen. Op beide locaties krijgen de kinderen na afloop een vrolijk cadeautje.

Het Von Gimborn Arboretum (Vossensteinsesteeg 8, Doorn) en Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht): open Eerste en Tweede Paasdag van 10-17u. Toegang Arboretum: €2. Kinderen tot 12 jaar gratis. Fort Hoofddijk: €4,50 + en €1,50 voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Inl 030-2535455 of www.botanischetuinen.uu.nl

Aardmannetjes zoeken

Op Eerste Paasdag ontwaken de aardmannetjes uit hun winterslaap om kennis te maken met de allerkleinste bezoekers van eco-themapark De Kleine Aarde. Onder begeleiding van hun ouders gaan kleuters op zoek naar de aardmannetjes om onderweg alle opdrachten uit te voeren. Kosten €1 p.p.

Ook op 30 maart en 3 april. Kinderen van 7 tot 9 jaar kunnen op zoek gaan met het Speurneuzenpad en kinderen tussen 9-12 jaar volgen het Natuurpad.

De Kleine Aarde, centrum voor een duurzame leefstijl, Klaverblad 1 te Boxtel. Inl en res. 0411-684921 of www.dekleineaarde.nl.

Naar het Raadhuis

Op Eerste Paasdag organiseert Museum Hilversum om 13u een rondleiding voor kinderen tot 12 jaar door het Raadhuis. Er wordt iets verteld over de architect W.M. Dudok en de architectuur van dit beroemde gebouw uit 1931. Ook de functies van een raadhuis krijgen aandacht.

De rondleiding begint in het Dudok Centrum in het souterrain van het Hilversumse raadhuis aan het Dudokpark 1. Toegang €2,50. Inl 035-6292826 of www.museumhilversum.nl.

Je verbazen over Pasen

In het Bijbels Openluchtmuseum kunnen kinderen door het oude Midden-Oosten lopen en bewoners van toen ontmoeten. Onderweg komen ze verschillende kanten van het Paasfeest tegen: Wat is de achtergrond van het feest, wat hebben de Romeinen ermee te maken? Wat is Pesach en hoe vieren de joden dit?

Op Tweede Paasdag is er ook een try-out van de Passiespelen uit Tegelen, waar kinderen samen met de acteurs scènes beleven en zich laten meevoeren naar 2000 jaar geleden. Cantor Hans Bloemendal zingt Pesachliederen met het Joods Koor Maastricht.

Profetenlaan 2, Heilig Landstichting (Nijmegen). Inl. 024-3823110. Het kinderprogramma is er op Eerste en Tweede Paasdag. Museum open van 10-17u.

Informatie over kinderactiviteiten kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of e-mailen naar agenda@nrc.nl