VOORKEUR REGIO

HAARLEM

Eiland

Na hun succesvolle drieluik Valse WalsBankstelZucht maken Ria Marks en Titus Tiel Groenestege voor Orkater een grootschaliger voorstelling over pleinen, met een bont en internationaal gezelschap theatermakers. Ko van den Bosch (Alex d'Electrique) regisseert, architect Jord den Hollander ontwierp het decor en componist Michel Banabila maakt een urban soundscape.

23-26 maart Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173900 of www.toneelschuur.nl.

Expositie

Luuk Wilmering toont in De Hallen veertig collages die hij gemaakt heeft met beeldmateriaal uit het tijdschrift The National Geographic. De kleurenfoto's zijn door de kunstenaar op ingenieuze wijze verknipt tot chaotische voorstellingen, waarin iedereen langs elkaar heen lijkt te leven.

Collages van Luuk Wilmering. T/m 5 juni in De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Di t/m za 11-17u, zo 12-17u.

KORTENHOEF

Thomas Rosenboom

Op 31 maart (20u15) organiseert Kunst aan de Dijk een literaire avond in het Oude Kerkje in Kortenhoef. Auteur Thomas Rosenboom wordt geïnterviewd door schrijver en journalist Pieter Steinz.

31 maart 20u15 in het Oude Kerkje, Kortenhoefsedijk 168. Res info@kunstaandedijk.nl & 06-30946840.

LEIDEN

Catwalk

Theater Cosmic brengt Catwalk, een liefdesdrama in de modewereld. Modekoning Ares wil zijn onbespoten liefje Nausicaa omvormen tot perfect model. Zijn jaloerse omgeving laat het er niet bij. De catwalk blijkt een smalle richel langs de afgrond. Chanella Hodge, als Nausicaa, heeft een prachtig talent om volmaakt verwonderd om zich heen te kijken. Haar tegenspelers zijn sterk in het bittere venijn. Jules Croiset speelt een geconcentreerde, overtuigende rol als de modekoning.

25 maart Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl 071-5163899 of www.leidseschouwburg.nl.

NAARDEN

Exerceren

Op zaterdag 26 maart bezetten de soldaten van het Militair Depot het Nederlands Vestingmuseum in Naarden en Tweede Paasdag komen de kanonniers van de Vesting Naarden uit hun winterbivak om te worden gedrild door Commandant Visser. Exerceren, oefenen en schieten met hun 19e eeuwse kanonnen tot het luie zweet er weer uit is. Op het middenplein slaan de manschappen hun kampement op, koken hun potje en spelen een spelletje kaart. Op die dag laat tingieter Jan uit Texel zien hoe je tinnen soldaatjes giet. Kinderen kunnen tijdens het hele Paasweekend soldaatjes kopen en in het museum beschilderen en ook de vestingcommandant helpen bij het opsporen van zijn ontsnapte kippen.

Paasactiviteiten in het Nederlands Vestingmuseum, Westwalstraat 6, Naarden-Vesting. Open 12-17u. Toegang volwassenen €5, mjk gratis, inderen van 5 t/m 16 jaar €3. Inl 035-6945459 en www.vestingmuseum.nl

UTRECHT

Beesten

Op 29 maart organiseert Tumult een debat over Beter Boeren Met minder beesten. Na de plannen voor varkensflats in de havens moeten nu ook onze koeien de hoogte in. `Wat je groot aanpakt kost minder' is de filosofie achter deze plannenmakerij. Maar is dit ook echt zo, en belangrijker nog, willen we dit wel? Willen we een einde maken aan het boerenbestaan in Nederland? Of zijn er mogelijkheden voor een omschakeling naar duurzame kwaliteitsproductie? Olv Bouwe Taverne debatteren Jos Ramekers, Annechien ten Have, Wouter van Eck, Ge Backus en een vertegenwoordiger van het Ministerie van LNV.

Debat 29 maart 20u Louis Hartlooper Complex. Tolsteegbrug 1. Inl 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

Kom maar bij het vrouwtje De grote Servaes Nelissen speelt twee solo's op één avond. Op dagen van scherp licht is een melancholieke monoloog van een Terschellinger cafébaas die geleidelijk een groot ongeluk in zijn leven onthult. In Kom maar bij het vrouwtje speelt Nelissen een alleenstaande onderwijzeres te Purmerend. Ze teert op de bitterzoete herinnering aan haar neefje die niet meer langskomt, en op een voorbije relatie met de schoolfotograaf.

25 maart Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl 030-2302023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl

Geluidskunst

Onder de titel Cinema pour l'oreille organiseert Impakt op 31 maart een avond vol muziek en geluidskunst. Diverse kunstenaars, onder wie Boca Raton, Matt Hulse, Janet Cardiff en Antye Greie laten zien en horen hoe de filmische kracht van geluid hun heeft geïnspireerd. De concerten worden afgewisseld met een diner in drie gangen.

Cinema pour l'oreille. 31 maart 19u30 in Tivoli, Helling 7, Utrecht. Res 030-2944493.