Top bij Nuon verdient 59 pct meer

De top van energiebedrijf Nuon heeft de beloning vorig jaar met 59 procent zien stijgen. Bestuursvoorzitter L. van Halderen verdiende vorig jaar in totaal 815.195 euro, 42 procent meer dan het jaar ervoor.

De scherpe inkomstenstijging komt op een moment dat er grote kritiek is op het functioneren van Nuon. Uit een rapport van toezichthouder DTe blijkt dat Nuon grote problemen heeft met zijn administratie van klantgegevens. Minister Brinkhorst van Economische Zaken vindt de prestaties van het energiebedrijf en een aantal van zijn branchegenoten op dat gebied ,,ronduit onder de maat'', zo liet hij deze week nog weten.

Bij Nuon-bestuursvoorzitter Van Halderen zorgden bonussen voor de grootste inkomensstijging. Mede door toegenomen klanttevredenheid werden die bonussen uitbetaald, zo laat Nuon in het zojuist verschenen jaarverslag weten.

Daarnaast is er een eenmalig pensioenbedrag van 599.000 euro voor Van Halderen gestort. Door een fout van Nuon en Van Halderen was er te weinig geld apart gezet.

De provincie Gelderland heeft als grootaandeelhouder van Nuon met ,,verontrusting'' kennis genomen van de salarisontwikkeling. Dat zei een woordvoerder van de provincie vandaag tegen persbureau ANP. Gelderland, dat 42 procent van de aandelen bezit, heeft vorig jaar aangedrongen op terughoudendheid bij het verstrekken van bonussen.

Ook Unilever maakte in het zojuist verschenen jaarverslag scherpe inkomstenstijgingen van de top openbaar. Scheidend topman A. Burgmans van levensmiddelenbedrijf Unilever (Knorr, Ola, Dove) heeft afgelopen jaar 2,6 miljoen euro verdiend. Dat is 800.000 euro meer dan het jaar daarvoor. De Britse co-voorzitter N. FitzGerald, die afgelopen najaar vertrok, had een inkomen van 5,5 miljoen euro. Dat komt mede door een gouden handdruk van 1,8 miljoen euro.

De raad van bestuur ontving hogere vergoedingen, ondanks de tegenvallende resultaten in 2004. Enkele doelen in het vijfjarenplan van 2000 werden niet gehaald. Vorige maand werd bekendgemaakt dat Burgmans dit voorjaar aftreedt als bestuursvoorzitter, ten gunste van P. Cescau. In totaal betaalde Unilever zijn bestuurders vorig jaar ruim 21 miljoen euro uit, tegen 11,5 miljoen euro in 2003.