Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Aandacht voor de vraag hoe het verder moet met D66 nu Thom de Graaf is afgetreden. Verder minister van Verkeer Karla Peys over o.a. de stenengooiers op viaducten. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Ali B; uit de weg, hij komt eraan. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.00-21.50u.

Histories: Misdaad in België. Slot van een drieluik over de misdaad in België. In november 1987 werd in de Middellandse Zee het schip Silco gekaapt en de opvarenden, onder wie leden van de Belgisch-Franse familie Houtekin-Valente-Kets, werden gegijzeld door een commando van de terreurgroep Abou Nidal. Canvas, 21.00-22.05u.

VPRO's import: Staatsplan 14.25. Duitse documentaire over Oost-Duitse atletes die jarenlang doping moesten gebruiken om hun sportprestaties te verbeteren. Vaak zonder dat ze zelf wisten wat ze precies slikten. Coaches, artsen en zelfs politici dwongen deze vrouwen hun lichaam te vergiftigen uit naam van de communistische ideologie. Dit dopinggebruik stond bekend als staatsplan 14.25. Ned.3, 23.45-0.45u.

KUNST & MUZIEK

Art that shook the world. Serie over culturele mijlpalen met vanavond aandacht voor Richard Wagners opera Der Ring des Nibelungen. De operacyclus is doorspekt met seksuele en politieke verwijzingen. Presentator Michael Portillo vraagt er dirigenten en een psychiater naar. BBC2, 20.00-20.50u.

Matthäus Passion. Uitvoering van het werk van J.S. Bach door het Holland Boys Choir uit Elburg en het Netherlands Bach Orchestra op authentieke barokinstrumenten. Opgenomen in de Eusebiuskerk in Arnhem. Morgen, Ned.2, 13.20-16.00u.

FILM

Charlie's Angels (Joseph McGinty, 2000, VS). Bioscoopversie van de populaire tv-serie uit de jaren zeventig die door de producent werd omschreven als niet veel meer dan een excuus om ,,drie knappe vrouwen in steeds weer nieuwe sexy outfits'' te hullen. Drew Barrymore, Cameron Diaz en Lucy Liu spelen de drie vrouwelijke privé-detectives in een film die geen remake is, geen camp en geen pastiche maar wel een onweerstaanbare portie loltrapperij, waar je het gevoel van krijgt dat de jaren zeventig léúk waren. Net5, 20.30-22.20u.

Soldaat van Oranje (Paul Verhoeven, 1979, Ned.). Avontuurlijk kassucces naar autobiografie van Erik Hazelhoff Roelfsema is genuanceerder dan hij op het eerste gezicht lijkt en is wel eens uitgeroepen tot de op Turks Fruit na beste Nederlandse speelfilm ooit. Volgens Verhoeven heeft heldendom zijn opportunistisch kanten. De studenten Rutger Hauer en Jeroen Krabbé worden Engelandvaarder. In vier mootjes gehakt. Ned.2, 21.30-22.30u.

15 Minutes (John Herzfeld, 2001, VS/Dld). Krampachtige mediasatire trakteert op misdaad, mediakritiek, Robert De Niro op de automatische piloot en lekkerbekkende oneliners en zoekt zondebok voor het vele geweld in de wereld. Veronica, 22.05-0.10u.

The Loss of Sexual Innocence (Mike Figgis, 1999, VS/Engeland). Ambitieuze, semi-autobiografische speelfilm van de regisseur van Leaving Las Vegas bestaat uit een associatief mengsel van herinneringen en dromen over de volwassenwording van een jongen, als volwassene gespeeld door Julian Sands. Zijn verwording wordt gelardeerd met het verhaal van Adam en Eva. RTL5, 0.00-1.50u, onderbroken door reclame.

Boys Don't Cry (Kimberly Peirce, 1999, VS). Bewonderenswaardig regiedebuut geeft fel realistisch beeld van wie Brando Teena geweest kan zijn, het 20-jarige meisje dat als jongen door het leven ging, in 1993 werd vermoord en inmiddels een wereldwijd symbool is geworden voor seksuele meerduidigheid. Een verdrietige liefdesgeschiedenis. BBC2, 0.20-2.15u.

RADIO

Kunststof. Performer en dichteres Diana Ozon over o.a. haar nieuwe dichtbundel Bronwater. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van theetuin-eigenaar Coen van den Boogaard in Millingen aan de Rijn een gesprek met de journalist Frans van Deijl over zijn Dagboek van een werkloze. Verder journalist en filosoof Antoine Verbij over zijn initiatief tot oprichting van De Digitale Gemeenschap van de Jaren Zeventig. Na tienen bezoek aan de plaatsen waar J.S. Bach zijn muziek maakte. 747AM, 21.02-23.00u.

1 op de middag. Gesprekken met kinderen en familie van bekende politici over hoe het is op te groeien in een politieke familie en in hoeverre zij daardoor zijn geïnspireerd. Morgen, Radio 1, 14.04-17.00u.