Prikkelende visie van jong theater

Pas op voor de amusementsindustrie: ze verslindt wat ze aangereikt krijgt en spuugt het dan weer uit. Zo gaat het tenminste in de voorstelling Treatment. Vanaf tribunes rondom de toneelvloer volgen we de lotgevallen van Anna. Zij verkoopt haar levensverhaal aan een filmproductiebureau in de hoop zo aan haar man en haar armzalige bestaan te ontsnappen. Maar het trendy stel dat het bedrijf runt gaat meedogenloos met Anna's verhaal en haarzelf aan de haal. De jonge vrouw raakt verstrikt in een web van corruptie en manipulaties en ze komt geschonden en wel weer terug bij haar gevaarlijke man.

Over dat misbruik van mensenlevens schreef de Brit Martin Crimp een scherp stuk met een spannende plot en een hallucinerende sfeer. Het is, ook in de enscenering van Jos Thie, alsof je een nachtmerrie wordt binnengezogen waar dingen gebeuren die niemand in de hand heeft. Zelfs het manipulerende stel raakt de weg kwijt en de blinde taxichauffeur die heilloos door de voorstelling spookt, verandert allengs in een metafoor voor de geestelijke gesteldheid van alle personages.

Geheimzinnige bijfiguren geven het realistisch getekende film- en glamourwereldje steeds meer het aanzien van een boosaardig sprookje. Een berooide straatverkoper (Jacques Commandeur) ontpopt zich als een griezelige scenarioschrijver die passanten bespiedt. Ook de grote stad waarin zich het verhaal afspeelt wordt een tegenspeler. Dreigend snelt de vanuit een rijdend voertuig gefilmde skyline over de speelvloer, onstuitbaar en verpletterend.

Treatment is alweer de vierde productie van het nauwelijks opgemerkte groepje tg COM.PLOT. Rosa Knaup en Naná de Graaff, in deze voorstelling respectievelijk Anna en de vrouw van het trendy stel, leiden het jonge gezelschap dat interessante initiatieven ontplooit. Zo bracht COM.PLOT twee jaar geleden Der Dames Verzet, over de controversiële verzetsheldin Esmée van Eeghen. Nieuw Nederlands werk wisselt de groep af met hier nog niet eerder gespeelde stukken uit het buitenland en per project worden andere makers aangetrokken. Maar De Graaff en Knaup zijn er altijd bij, met bevlogen spel en een prikkelende visie. Net wat we nodig hebben in theaterland.

Voorstelling: Treatment, van Martin Crimp, door tg COM.PLOT. Regie: Jos Thie. Gezien: 20/3 Theater Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 10/4. Inl: 020-4480931 & www.tgcomplot.nl.

    • Anneriek de Jong