Oppositieleden nemen machtscentrum Kirgizië in

In de Kirgizische hoofdstad Bisjkek hebben demonstrerende leden van de oppositie vandaag het regeringsgebouw bestormd en ingenomen. Ook het tv-gebouw is bezet.

Enkele duizenden betogers – velen van hen waren van het opstandige zuiden naar de noordelijke hoofdstad gereisd – leverden enige tijd slag met de politie. Vijfhonderd van hen drongen het Witte Huis binnen, waar de president, de regering en het parlement hun kantoren hebben. President Askar Akajev verliet even eerder het regeringsgebouw via een achterdeur. De demonstranten leidden diverse ministers, onder wie die van Defensie, het gebouw uit. Anderen zwaaiden met vlaggen op een balkon, gooiden portretten van de president uit het raam en eisten zijn aftreden. Een van de oppositieleiders, Koermanbek Bakijev, ging vanmiddag het Witte Huis binnen.

Gisteren eiste de pas dinsdag benoemde minister van Binnenlandse Zaken, Kenesjbek Doesjebajev, het recht op de opstand in de zuidelijke steden Dzjalalabad en Osj met geweld neer te slaan: ,,Onze eerste taak is het herstel van de orde. De wet geeft ons elk recht actie te ondernemen, ook met fysiek geweld, speciale middelen en vuurwapens.'' De minister voegde daar aan toe dat niet zal worden geschoten op ,,gezagsgetrouwe burgers, vrouwen, oude mensen en kinderen''.

Doesjebajev staat in Kirgizië bekend als een hardliner. Dat geldt ook voor de eveneens dinsdag benoemde nieuwe procureur-generaal, Marat Soetalinov. De twee benoemingen werden gisteren gehekeld door oppositieleiders, die zeiden dat welke personele wijzigingen president Akajev ook doorvoert, alleen het vertrek van de president zelf de oppositie tevreden zal stellen. De nieuwbenoemde leiders vormen ,,de laatste ademtocht van Akajevs bewind'', zo zei gisteren een van de oppositieleiders.

De opstand in Kirgizië begon eind februari in de zuidelijke steden Osj en Dzjalalabad, als protest tegen fraude en intimidatie tijdens de parlementsverkiezingen. Vele opposanten zijn de afgelopen dagen vanuit het zuiden naar Bisjkek gereisd om ook daar tegen Akajev te protesteren.