Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Egon Schiele

Op de overzichtstentoonstelling van de jong gestorven Weense expressionist Egon Schiele (1890-1918) in het Van Gogh Museum zijn ruim honderd gouaches, aquarellen en tekeningen bijeengebracht - veelal indringende zelfportretten en erotisch geladen naakstudies van vrouwen. Als onderdeel van de expositie worden elke dag performances gegeven door leden van de Independent Performance Group (IPG) onder leiding van Marina Abramovic en is er een choreografie van Dansgroep Krisztina de Châtel uitgevoerd in de tentoonstellingszalen. Iedere vrijdagavond (20u15) en elke zondagmiddag (16u) staat de extra dansvoorstelling Gradual and Persistent Loss of Control op het programma (duur: circa 45 minuten). In de toegangsprijs van het museum (volwassene €10, mjk gratis) zijn de performances en dans inbegrepen.

Egon Schiele t/m 19 juni in het Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Dag 10-18u, vr tot 22u; Performances en dansvoorstelling elke dag en Gradual and Persistent Loss of Control vrijdagavond (20u15) en zondagmiddag (16u). Inl www.vangoghmuseum.nl, www.dechatel.nl of 020-5705200.

THEATER

Trouw

Trouw van het Nationale Toneel werd deze week genomineerd voor de NRC Handelsblad Toneelpublieksprijs, opmerkelijk genoeg twee weken vóór de première. De première was namelijk uitgesteld nadat speler Nienke RÖmer haar stem kwijtraakte. De Australische schrijfster Joanna Murray-Smith schreef met Trouw een toneelstuk over een man die zijn vrouw verlaat voor een jong ding. Anne-Wil Blankers en Edwin de Vries spelen de hoofdrollen.

Première 31 maart Kon Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 21 mei. Inl 0900- 3456789 of www.nationaletoneel.nl.

MUZIEK

Muziekdriedaagse

De Haagse Muziekdriedaagse op 26, 27 en 28 maart is dit jaar gewijd aan Rusland met uitvoeringen van o.a. alle pianoconcerten van Tsjaikovski, de Tweede symfonie van Rachmaninov, de Schilderijententoonstelling van Moessorgski, alle pianosonates van Prokofjev, Paasmuziek en volksmuziek in de Dr. Anton Philipszaal en de Nieuwe Kerk in Den Haag. Ook met een lezing over de Russische muziek door Aukelien van Hoytema, voordracht over de Russische literatuur door Trins Snijders en Toneelgroep Vrijdag speelt De Meeuw van Tsjechov.

Muziekdriedaagse 26, 27 en 28 maart Den Haag. Inl 070-8800333; www.muziekdriedaagse.nl

POP

Paaspop

De meest toepasselijke (of is het smaakloze?) bandnaam op de diverse paaspopfestivals is waarschijnlijk Necronomical Crucifixion op Noordschok (27 maart) in Groningen. Paaspop Schijndel (26/27 maart) met the Thermals en Ali B, Prilpop Zevenum (25-28 maart) met Stockholm Syndrome, Paas Music Breezand (26/27 maart) met De Heideroosjes, Paaspop Hoorn (26 maart) met A Balladeer, Paasblues Asten (25-28 maart) met Shoesize 45, Paaspop Den Hout (27/28 maart) met Band Zonder Banaan, El Paaso in Ell (27 maart) met Soulexplosion, Paaspop Baarlo (27 maart) met the Strikes en paasmetallawaai op Raise Your Fist, Hardenberg (26 maart) met Girlschool en Atomkraft.

DANS

Piet Rogie

Net als Nanine Linning laat Piet Rogie zich inspireren door de schilderijen van Francis Bacon en Marlene Dumas. In 2001 maakte hij Tragic Torso, dat hij vorig jaar voor een Moskous festival uitbreidde en vergrootte. Deze Tragic Torso 2 maakt nu een korte tournee door Nederland, tevens het afscheid van Rogie's dansgroep, die is wegbezuinigd. In een decor van huiden verstenen de negen dansers in moeilijke poses, om opeens los te barsten in drukke bewegingen. In de finale overgieten de dansers elkaar met emmers water.

Vanavond Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 2 juni. Inl 010-2440969 of www.rogie-company.nl

OPERA

L'Opera Seria

De Nationale Reisopera tourt deze maand rond met een opera die nog niet eerder in Nederland te zien of te horen was: L'Opera Seria van componist Florian Gassmann (1792-1747), leermeester van Antonio Salieri en dominant in het Weense operaleven voordat Mozart zijn intrede deed. Gassmann drijft in zijn opera de spot met de excessen van de Italiaanse opera in zijn tijd, en verbindt daartoe elementen uit de komische opera (buffa) met de gestileerde oude opera seria. Over de kwaliteit van Gassmanns muziek was ook Mozart zeer te spreken. Jan Willem de Vriend leidt zijn Combattimento Consort. De regie is in handen van Laurence Dale. In de cast Johannette Zomer, Jean-Philippe Marlière e.v.a.

Nat. Reisopera: tournee t/m 23/4. Inl. www.reisopera.nl of (053) 4878500.