Man hangt eigen schilderij in MoMA

Net als wel meer mensen liep hij vaak rond op exposities met het idee `dat kan ik ook'. Onlangs deed hij het echt. In vier grote New Yorkse musea hing hij een werk van zichzelf op. Een nieuwe stunt van de man, of vrouw, die zich Banksy noemt en die eerder al eens in de dierentuin van Londen grafitti spoot op een olifant : ,,Ik wil er uit. Het is hier te koud. Verzorger ruikt niet lekker. Saai, saai, saai.''

Bij het Metropolitan Museum in New York konden ze er niet om lachen toen ze op 13 maart tussen hun eigen schilderijen een keurig ingelijst portret aantroffen van een dame met een gasmasker. Een woordvoerder van het museum zegt in de New York Times dat zoiets niet te tolereren is. ,,Er is toch meer nodig dan een stukje plakband om je eigen werk in het Met te hangen.'' Ook het Brooklyn Museum verwijderde een schilderij – een officier in rood uniform met spuitbus in zijn hand – en het Museum of Modern Art vond een schilderij van een blik tomatensoep à la crème aan de muur.

Op de website woostercollective.com zijn gisteren foto's opgedoken van een man met regenjas en hoedje die de werken ophangt in de musea. Het blijk de verder anonieme Banksy te zijn die zichzelf niet als kunstenaar beschouwt, maar `kwaliteitsvandaal'. Volgens hem hangen musea vol met de trofeeën van de rijken en wordt het tijd dat het gewone volk daar ook iets in te brengen krijgt.