Maastrichtse hagedis doet het goed

Het aantal muurhagedissen in Nederland is in één jaar tijd verdubbeld. De muurhagedis is een met uitsterven bedreigde diersoort die hier alleen in Maastricht voorkomt. Het aantal muurhagedissen bedroeg in 2003 nog 450, vorig jaar liep dat aantal op naar 900. Als oorzaak noemen deskundigen de klimaatverandering. ,,Het hoogtepunt was tijdens de hete zomer in 2003, toen werden er 432 juvenieltjes geboren'', zegt Ingo Janssen van het Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland (RAVON).

Ook aanpassingen aan het leefgebied, de droge grachten van de Hoge en de Lage Fronten, twee vestingwerken in Maastricht, droegen bij aan de toename. Een club vrijwilligers van het Centrum voor Natuur- en MilieuEducatie ziet daar op toe.

Eind jaren tachtig zag de toekomst van de 16 cm lange diertjes er niet rooskleurig uit, er waren slechts tientallen exemplaren over. In de jaren negentig nam het aantal weer toe nadat er diertjes waren gekweekt en uitgezet. Volgens Janssen van het RAVON is de populatie nu op een hoogtepunt aangekomen. ,,Ze kunnen geen kant op, ze zitten ingesloten tussen wegen en woonwijken.''

De beestjes zullen niet elders worden uitgezet. ,,Het is een strikt beschermd dier, dat in een beschermde habitat moet leven, veel mensen zien ze niet graag komen'', aldus Janssen. De aanwezigheid van de diertjes kan betekenen dat hele bouwprojecten stilgelegd moeten worden. Bovendien zijn ze te kwetsbaar, daarom is het zinloos om ze elders te plaatsen.

    • Loes Koster