LEZINGEN

AMSTERDAM

Nav het verschijnen van het boek Tien rode jaren van Antoine Verbij is er 29 mrt (20u) een discussie over `die vermaledijde jaren zeventig'. Adv de hand van de thema's individualisering, tolerantie en (internationale) solidariteit wordt de winst- en verliesrekening opgemaakt van het decennium waarin alles anders moest. Olv Cees Grimbergen mmv Hendrik Jan Schoo, Herman Vuijsje, Paul Kalma, Femke Halsema, Hans Achterhuis, James C. Kennedy en Heikelien Verrijn Stuart. De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10. Inl/res 020-5535100 & www.balie.nl

Marokko in de Hoed. Lokale democratie in Marokko: beperking of uitdaging? is de titel van een discussie op 29 mrt (20u) olv Halim El Madkouri.

Mmv Nanny Peereboom, Abdelmaksoud Rachdi, Mohamed Sini, Herman Obdeijn en Jan Jaap van Oosterzee. De Rode Hoed, Keizersgracht 102. Res 020-6385606. Inl www.rodehoed.nl

GRONINGEN

Architectuurhistorica Jikke van der Spek spreekt 31 mrt (19u30) over Het Nieuwe Bouwen of het Functionalisme. Voorbeelden van het Nieuwe Bouwen zijn de Van Nelle fabriek in Rotterdam, het Hilversumse sanitorium Zonnestraal en de Openluchtschool in Amsterdam. De Nieuwe Academie, Radesingel 50. Inl/res 050-3188651 & www.kunstinzicht.org

HEERLEN

Nav de expositie `melodernia' van de Limburgse kunstenaar Paul Drissen in de Stadsgalerij Heerlen (t/m 10 april), verzorgt Ko van Dun op 29 mrt (19u30) de lezing `melodernia en de modernen'. 5e etage, Glaspaleis Heerlen, Bongerd 18. Inschrijven 045-5772210 & stadsgalerij@heerlen.nl

NIJMEGEN

Het Albertinumgenootschap verzorgt 31 mrt (20u) een lezing onder de titel 'Het grote verhaal'. Ihkv de cyclus De kracht van verhalen. Spreker: Dr.Pouwel Slurink, wetenschapsfilosoof. Dominicuskerk, Prof.Molkenboerstr.5. Inl 024-3580175 & 024-3228285.

ROTTERDAM

In Lezen &cetera 26 maart bij boekhandel Donner spreekt NRC Handelsblad-redacteur Pieter Steinz met drie schrijvers over hun nieuwe boek en de rest van hun oeuvre. Met Tommy Wieringa over zijn enthousiast ontvangen roman Joe Speedboot, een verhaal over een verlamde jongen, die verslag doet van zijn jeugd in een dorp aan de rivier en dat doet denken aan het werk van John Irving. Met Nelleke Noordervliet over Altijd roomboter, over haar overgrootmoeder, Engelberta Teljeur-Wiggelaar (1856-1953) en over een eeuw Nederlandse geschiedenis.

Ook te gast dichter, schrijver en NRC-poëziecriticus Ilja Leonard Pfeijffer; hij zal vertellen over zijn door Lucebert en de oude Grieken geïnspireerde poëzie en over zijn tweede roman Het Grote Baggerboek.

Lezen etc op 26 mrt 14u30 Donner, Lijnbaanplein, Rotterdam. Toegang €5, of gratis met een bon uit NRC Handelsblad. Res 010-2175241 of nederlands@donner.nl