Kosovo heeft nieuwe premier

Het parlement van Kosovo heeft gisteren met 71 tegen 36 stemmen Bajram Kosumi tot premier gekozen. Kosumi volgt Ramush Haradinaj op, die onlangs aftrad toen het Joegoslavië-tribunaal hem van oorlogsmisdaden beschuldigde; Haradinaj gaf zijn functie op, vertrok naar Den Haag en zit daar nu in de gevangenis.

Kosumi, die tot nu toe minister van Milieu en Stadsplanning was, zei gisteren na zijn aantreden dat de onafhankelijkheid van Kosovo zijn grootste prioriteit is. Hij verhief ook het thema van de terugkeer van (Servische en Roma-)vluchtelingen tot prioriteit. Meer dan 200.000 Serviërs en Roma die na de oorlog om Kosovo in 1999 zijn gevlucht of verdreven bevinden zich nog in Servië.

Bij de stemming in het parlement kreeg Kosumi de steun van de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK), die door Haradinaj wordt voorgezeten en waarvan Kosumi zelf vice-voorzitter is, en van de coalitiepartner van de AAK, de Democratische Liga van Kosovo (LDK), de grootste partij in het parlement. Kosumi was voorgedragen door Haradinaj. Tegen stemden de oppositiepartijen Democratische Partij van Kosovo van Hashim Thaçi en Ora van Veton Surroj.

Van de Servische afgevaardigden in het parlement stemden er twee voor Kosumi; de anderen namen niet aan de stemming deel.

De nieuwe premier – 45 jaar oud – is een vroegere studentenactivist die in 1981 tot vijftien jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens het organiseren van protestbetogingen tegen het Servisch gezag. Hij werd vrijgelaten voor hij zijn straf had uitgezeten. Voor en tijdens de Kosovo-oorlog steunde Kosumi het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) in de strijd tegen de Serviërs, maar anders dan zijn voorganger en partijvoorzitter Haradinaj – commandant van het UÇK voor westelijk Kosovo – nam hij niet zelf de wapens op. Kosumi ging na de verdrijving van de Serviërs de politiek in en werd lid van de Parlementaire Partij van Kosovo, die in 2002 opging in de AAK van Haradinaj. In 1999 werd hij minister van Informatie, vorig jaar minister van Milieu en Stadsplanning.

Als premier van Kosovo zal Kosumi een hoofdrol spelen in het overleg over de staatkundige toekomst van Kosovo. Dat overleg zal waarschijnlijk midden dit jaar beginnen, als de regering van de formeel tot Servië behorende regio voldoet aan een aantal criteria van de internationale gemeenschap.