`Jaar cel voor computerkraker'

Mensen die opzettelijk een computer of computersysteem binnendringen, kunnen voortaan een jaar gevangenisstraf krijgen. Stelen ze ook nog informatie, dan kunnen ze maximaal vier jaar de cel in. Dat staat in wetsvoorstellen die minister Donner (CDA, Justitie) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Met de uitbreiding van de huidige wetgeving hoopt de bewindsman computercriminaliteit harder aan te kunnen pakken. De specifieke eisen die aan strafbaar gedrag worden gesteld, komen te vervallen. Nu is het voor die strafbaarstelling nog vereist dat de beveiliging van een computer is gekraakt, dat een technische ingreep is gedaan of van een valse identiteit gebruik is gemaakt om toegang te krijgen.

Mensen die computersystemen platleggen of deze aanzienlijk vertragen door virussen te verspreiden of een enorme hoeveelheid voor de ontvanger ongewenste e-mail (spam) te versturen, kunnen een jaar celstraf krijgen. Dan moet het gaan om ,,ernstige vormen van hinder voor de gebruiker''. Donner wil ook voorbereidingshandelingen van computermisdrijven, zoals computervredebreuk en het onrechtmatig aftappen van informatie, bestraffen met één tot vier jaar cel. Daarbij gaat het om de verkoop, het vervaardigen of het beschikbaar hebben van gegevensdragers (floppy's en cd's) of gegevens zelf om daarmee een misdrijf te plegen.

Justitie en politie krijgen in het voorstel van Donner meer bevoegdheden om computercriminaliteit te bestrijden. Zo kunnen verdachten van computercriminaliteit in voorlopige hechtenis worden genomen. Ook wordt het mogelijk goederen in beslag te nemen en telefoons af te tappen. De officier van justitie kan internetproviders bovendien dwingen bepaalde gegevens die inzicht geven in het surfgedrag van een verdachte tijdelijk te bewaren. Welke internetsites iemand heeft bezocht bijvoorbeeld en de tijdstippen waarop dat gebeurde. Providers slaan dit al op. Het gaat niet om de inhoud van de informatie die mogelijk is uitgewisseld.

Internetaanbieders maakten al bezwaar tegen de plannen voor de zogenoemde bewaarplicht. Onderzoeksbureau KPMG becijferde dat die bewaarplicht internetaanbieders miljoenen euro's gaat kosten.

De voorstellen van Donner vloeien voort uit het Cybercrime Verdrag, dat in november 2001 door veel landen, waaronder Nederland, is ondertekend. Doel ervan is een internationale aanpak van computercriminaliteit.