Het beeld

Afgaande op enkele korte fragmenten in Nova/Den Haag Vandaag deden zich gisteravond in de Tweede Kamer Engelse toestanden voor: een levendig debat, met vlijmscherpe interrupties, tegenstellingen in de coalitie, maar ook binnen partijen, en minimaal een ministerscrisis. Nooit eerder hoorde en zag ik Kamerleden zo luidruchtig met de handen op tafel slaan om bijval te betuigen. Maar de publieke omroep liet het ernstig afweten in de verslaggeving.

Ook Nova-presentator Paul Witteman, rots in de branding van de verwarring, had het er moeilijk mee. Hij moest Ferry Mingelen in Den Haag twee keer uitleggen dat er lucht zat tussen de verklaring van de premier dat D66 een vervanger van minister De Graaf zou aanwijzen en de toelichting van D66-leider Boris Dittrich. Maar de grootste moeite had Witteman met de uitkomst van het torentjesoverleg van zijn eigen bazen. Toen Mingelen meldde dat het debat nog wel tot één uur 's nachts door kon gaan, reageerde Witteman: ,,Of we dat allemaal mee mogen maken, dat laten we aan de hogere bestuurders over.'' Later, toen de extra lange Nova-uitzending bijna afgelopen was, wenste hij collega Mingelen cynisch ,,succes met je werkzaamheden voor het journaal straks''.

Waarom gaat op zo'n avond de publieke omroep niet meteen over tot een rechtstreekse uitzending van het Kamerdebat? En praten tegelijkertijd wel allerlei studiogasten over iets dat zij noch wij goed kunnen waarnemen?

Er lijkt een competentieconflict te smeulen tussen Nova/Den Haag Vandaag (NPS/VARA/NOS) en het NOS Journaal. Ook eergisteren was daar al iets van te merken, toen Nova/Den Haag Vandaag op Ned.3 stipt om elf uur moest afhaken en de stemverklaringen en stemming in de Eerste Kamer, alsmede de reacties op de nederlaag van De Graaf, rechtstreeks werden uitgezonden in een ingelast bulletin van het NOS Journaal op Ned.2. Vlak daarvoor had Mingelen bitter afgesloten met de voorspelling dat de PvdA wel zou zwichten. Ai!

Bij breaking news hoort volgens afspraak rechtstreeks te worden uitgezonden op Ned.2. Gisteravond zat iedereen te wachten op het aftreden van minister De Graaf. Even na achten verscheen een bericht met die strekking op Teletekst. Om dertien over negen werd een jongerenprogramma van BNN op Ned.2 onderbroken voor een extra bulletin van het NOS Journaal, waarin de premier het aftreden meldde. Vrijwel direct daarna mocht BNN vervolgen. De persconferentie van de minister werd pas samengevat in het Tien uur journaal. Daarna mocht Nova extra lang uitzenden, en kon BNN ongestoord doorgaan op Ned.2.

Toch lijkt het erop dat in geval van twijfel niet meer NOS Actueel of Den Haag Vandaag, maar het NOS Journaal mag uitzenden. Vorige week werd bekend dat hoofdredacteur van het NOS Journaal Hans Laroes chef wordt van alle NOS-nieuwsafdelingen, dus ook van Den Haag Vandaag en Teletekst. Het centraliseren van alle rechtstreekse actuele uitzendingen lijkt een goed plan, behalve wanneer het effect is dat het nieuws voortaan moet wachten op het eerstvolgende bulletin van het NOS Journaal.

    • Hans Beerekamp