Heineken komt met moslimbier

Bierbrouwer Heineken introduceert dit jaar moslimbier op de wereldmarkt. Het heeft een kleine schuimkraag, bevat geen alcohol en smaakt naar limonade. Deze zomer komt Fayrouz te koop in Marokko. Later dit jaar volgen Tunesië, Algerije en Libië. Dat zeggen bronnen bij het Amsterdamse drankenconcern.

De overeenkomsten met distributeurs moeten nog worden ondertekend, maar Heineken heeft vorige maand na lang onderzoek besloten het in Egypte gebrouwen moslimbier te verkopen in islamistische landen en landen met grote islamitische gemeenschappen. De wereld telt 1,3 miljard moslims. De koran verbiedt alcohol niet expliciet, maar imams raden consumptie ervan af.

Tijdens het brouwproces wordt de gerst in het moslimbier niet gegist. De drank is gezoet met suiker en vruchtensap. Het bier is verkrijgbaar in smaken als ananas, mango, citroen en frambozen. Met de omzet van dit moslimbier verwacht Heineken de daling van de afzet van zijn alcoholhoudende bier in westerse landen in ieder geval gedeeltelijk op te vangen.

Heineken bekijkt ook of het commercieel interessant is om moslimbier op de Nederlandse markt te brengen. In Nederland wonen ongeveer 900.000 moslims.

Heineken nam in 2002 de Egyptische brouwer Al Ahram Beverages Company over, die al Fayrouz maakte voor de binnenlandse markt. Deze drank is voor moslims goedgekeurd door het gerenommeerde instituut Al Azhar.

Het alcoholvrije bier wordt door het vorig jaar opgerichte dochterbedrijf Fayrouz International in Kairo op de internationale markt gebracht. In Nederland is het Egyptische bier te koop in enkele winkels met veel allochtone klanten. Heineken wil niet zeggen of dit een proef is.

Ook Heinekens Indonesische dochter Multi Bintang verkoopt sinds enkele maanden alcoholvrij bier voor de lokale markt. Een imam beweerde vorig weekeinde dat dit fragmenten alcohol bevatte, wat Heineken ontkent.

    • Frits Baltesen