`Gen-planten' mogen

De Europese Commissie gaat door met het goedkeuren van genetisch aangepaste gewassen en producten. Dit ondanks de diepe verdeeldheid van de EU-landen hierover.

De commissie heeft dit eergisteren besloten. De Europese Commissie heeft recent enkele aangepaste gewassen toegelaten, nadat de 25 EU-landen te verdeeld waren voor een besluit. Gevolg is dat Italië, Hongarije en Polen inmiddels zelf de teelt van bepaalde genetisch aangepaste gewassen hebben verboden.

Brussel overwoog de procedure te veranderen om meer steun te krijgen, maar ziet daarvan af. De Europese Commissie zegt haar besluiten steeds te baseren op adviezen van het voedselveiligheidsagentschap EFSA: ,,Onze procedure is een van de striktste in de wereld, zeer wetenschappelijk en met voldoende waarborgen voor de consument''.

De Europese actiegroep Friends of the Earth , waarbij Milieudefensie is aangesloten, betreurt het besluit. ,,Brussel laat de handelsbelangen met de Amerikaanse zaadbedrijven voorgaan boven de democratie en de gezondheid van de eigen burgers'', vindt coördinator Geert Ritsema.