Galerieselectie

PETER VAN STRAATEN

Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag vroeg Peter van Straaten, bekend van zijn Agnes-serie in Vrij Nederland, tien collega-tekenaars om met hem te exposeren bij de Wetering Galerie. De meesten van hen exposeren originele werken, zoals Gummbah, die enkele schilderijen laat zien. Andere deelnemers zijn Glen Baxter, Pieter Geenen, Hanco Kolk, Joost Swarte, Stefan Verwey, Peter de Wit, Yrrah en ZAK. Van Straaten zelf toont een selectie van zeventig tekeningen, alle rond het thema Feest.

Tekeningen Peter van Straaten and friends. 26 maart t/m 23 april in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30.

ASSMANN/MATTIJSSEN

Omdat de samenwerking tijdens twee vorige projecten zo goed bevallen was, stellen kunstenaars Gijs Assmann en Erik Mattijssen nu opnieuw samen tentoon onder de titel Wie du mir, so ich dir. Op twee exposities in galerie Metis en De Praktijk worden de onderwerpen en technieken waarin zij elkaar kunnen vinden verkend. In verschillende vitrines, objecten en ensceneringen proberen ze grote thema's als dood, liefde en seks opnieuw vorm te geven. Startpunt is een exacte kopie en een verbeterde versie door Assmann van een werk van Mattijssen.

Gijs Assmann en Erik Mattijssen. T/m 16 april in Metis_NL, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam en 26 maart t/m 29 april in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

MAURICE THOMASSEN

Kunstenaar Maurice Thomassen zet zijn composities in elkaar door plak-, knip-, scheur- en spuitwerk. Hij blaast de schilderkunst nieuw leven in door gebruik van de meest uiteenlopende materialen en hoogst ongebruikelijke technieken. Zo bestaat de omschrijving van Kimono (2004) uit: gesso, tempera, dispersie en koffie, karton, siliconenkit, mandarijnenschil en tape op doek. Het resultaat zijn gelaagde schilderijen die letterlijk uit hun voegen barsten.

Schilderijen van Maurice Thomassen. T/m 16 april bij Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

VELDHOEN/TAJIRI

Onder de titel 'Feniks voor wereldvrede' organiseert Art Gallery Gooilust een expositie over de invloed van de Tweede Wereldoorlog op kunstenaars Shinkichi Tajiri en Aat Veldhoen. Tajiri, een Amerikaan van Japanse origine, werd na de aanval op Pearl Harbour door de Amerikanen gevangengenomen en diende later als soldaat aan het Europese front. Sinds 1956 woont hij in Nederland en maakte hij naam als beeldhouwer, schilder en filmer. Aat Veldhoen was tijdens de oorlog getuige van het fusilleren van mensen, een gebeurtenis die een onuitwisbare indruk op hem maakte . Recent maakte hij een serie - met zijn linkerhand geschilderde - voorstellingen van bootvluchtelingen waarvoor hij fluorescerende verf gebruikte die alleen in het donker te zien is.

Shinkichi Tajiri en Aat Veldhoen. T/m 4 april in Art Gallery Gooilust, Zuidereinde 124, 's-Graveland. Vr 13-18u, za en zo 11-18u.

DALI

In het kader van de grote Dali-tentoonstelling in Museum Boijmans-Van Beuningen organiseert Galerie Kralingen een verkoopexpositie met sculpturen en grafiek van Salvador Dali. Het gaat om een reeks etsen en litho's, en om een gelimiteerde reeks multiples van originele sculpturen. Hoewel de sculpturen na Dali's dood zijn uitgegeven, spreekt men toch van originelen, en gaan de werken vergezeld van een certificaat van echtheid. Volgens de Franse wet en belastingwetgeving mogen er per werk namelijk maximaal twaalf afgietsels voor bronzen sculpturen worden gemaakt.

Sculpturen en grafiek van Salvador Dali. T/m 11 juni in Galerie Kralingen, Gashouderstraat 9, Rotterdam. Wo t/m za 14-18u, vr 14-20u.

EN VERDER

Schilderijen van Ina van Zyl t/m 9 april in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, A'dam; foto's van Leo Divendal t/m 3 april in Galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, A'dam; schilderijen van Diederik Gerlach en tekeningen van Martin Assig t/m 10 april in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; glaswerk van Bernard Heesen t/m 10 mei in Brutto Gusto, William Boothlaan 15a, R'dam; foto's van Risk Hazekamp t/m 17 april in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R'dam.