FRANKRIJK

Matisse

Schilderen, en als hij niet meer kan schilderen, knippen, en als hij niet meer kan knippen, vereenvoudigen. Bij het naderen van de dood zijn de scheppingsdrang- en kracht van de Franse schilder Henri Matisse (1869-1954) volledig intact. Elke dag is een ode aan het leven. De icoon van het fauvisme, de eeuwige concurrent van Picasso, slaagde er in 1941 in een zware operatie te boven te komen. Terwijl de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, begint de grote meester aan `une seconde vie'. Dat is de titel van de expositie die het Musée du Luxembourg aan hem wijdt met meesterwerken als de `papier découpés' Jazz, La Gerbe en La perruche et la sirène. Ook zijn ontwerpen voor de kapel in Vence (1949-1951) zijn uit deze periode.

Matisse, une seconde vie t/m 17 jul, ma en vrij 11-22u30, di t/m do en za 11-19u, zo 9-19u, www.expo-matisse.com en 0033-142342595.

Alain Platel

Wolf heet het nieuwe dansspektakel van de Belgische regisseur en choreograaf Alain Platel (1956). ,,Een soort verkleinwoord van Wolfgang (de muziek is een vermenging van Mozart en Céline Dion), maar ook een zinspeling op het roofdier. Het roept de wreedheid op van de hedendaagse samenleving, waarin de menselijke verhoudingen meedogenloos zijn,'' aldus Platel. Bij het opengaan van het doek wordt een dakloze afgerost voor het decor van een buitendienstgesteld winkelcentrum, terwijl grommende honden het toneel doorkruisen. De 13 dansers/acteurs voeren heel verschillende stijlen als Afrikaanse dans, hip-hop, acrobatiek en klassiek ballet uit Ze worden begeleid door 10 musici en 3 zangers. Een fascinerend spektakel dat goed vloekt met de verguldsels van het Palais Garnier.

Wolf t/m 5 apr, Palais Garnier, Parijs, 0033-892899090 www.operadeparis.fr.

En verder

Brésil indien : les arts des Améridiens t/m 27/6, Grand Palais www.rmn.fr; Gustave Klimt: papiers érotiques t/m 30/5 in het Musée Maillol 0033-42225958 en www.museemaillol.com;