Even geen seks voor kanselier

De Duitse kanselier heeft tijdens een vlucht naar Berlijn na een staatsbezoek een paar ribben gekneusd. Er was turbulentie en de kanselier had de veiligheidsriem niet om. Thuis, in de kanselarij, wordt hij behandeld door zijn arts.

,,Zes weken geen seks en rock 'n' roll, dan komt het weer goed'', zegt de arts tegen de kanselier. De kanselier tegen zijn rechterhand: ,,Geloof jij dat de lijfarts van Konrad Adenauer ook op die toon over zijn kanselier sprak?'' De topambtenaar: ,,Nauwelijks''. De kanselier: ,,En waarom zoek ik dan geen nieuwe arts?'' De topambtenaar: ,,Nog een slijmjurk in de kanselarij en we kunnen de tent wel sluiten.''

Kanselier Andreas Weyer is het middelpunt in de nieuwe, in Duitsland nog voordat het eerste deel werd uitgezonden al veel besproken tv-serie Kanzleramt, de Duitse variant van het Amerikaanse West Wing. De eerste aflevering, gisteravond uitgezonden, viel op door rappe dialogen en hoog tempo. De kanselier wordt gespeeld door Klaus J. Behrendt, die van Weyer een vlotte manager maakt die begaan is met de medemens.

Weyers kanselarij wordt bevolkt door politici en medewerkers met humor en een snedige tongval. Sympathieke lieden, eigenlijk. Met de problemen en onvolkomenheden van gewone stervelingen. De ambtenaar krijgt op weg naar haar werk een verkeersongelukje. De minister van Wetenschap slikt antidepressiva en vliegt uit de bocht. De kanselier houdt zich niet aan de regels en heeft het moeilijk met zijn puberdochter. De kanselier en de losgeslagen minister zijn vrienden. Het team rond Weyer heeft een voor politici onwaarschijnlijk hoge aaibaarheidsfactor.

Kanzleramt is fictie in alle opzichten. De decors ademen weliswaar de koele moderne sfeer van de echte kanselarij, maar de eindeloze leegte van de kolos aan de Spree, met immense atriums waar je lang kunt vertoeven zonder een mens tegen te komen, wordt niet in tv-beelden gevangen. De macht van een nieuwkomer in de ambtelijke staf die eigenhandig een gijzelingsdrama oplost heeft nul werkelijkheidsgehalte.

Weyer is geen imitatie van SchRÖder, maar doet soms wel denken aan het origineel. Weyers kwinkslagen zouden van SchRÖder kunnen zijn, evenals zijn pragmatisme. Weyer runt een politiek bedrijf. Partijprogramma's en ideologie bestaan in zijn kanselarij niet. Ook SchRÖder heeft er niet veel mee op. In Kanzleramt is politiek een kwestie van problemen oplossen. Onder Weyers leiding gebeurt dat razendsnel. Zo is politiek wél leuk. En een illusie.

Kanzleramt, elke woensdag om 20.15 uur op ZDF