Elementaire deeltjes

Het Nationale Toneel brengt een toneelbewerking van Michel Houellebecqs controversiële roman Elementaire deeltjes, in de regie van Johan Doesburg. Het decor houdt het midden tussen een bouwplaats en een laboratorium. Elementaire deeltjes gaat over ongelukkige mensen. Samen met schrijver Michel Houellebecq speurt regisseur Johan Doesburg naar de oorzaken van hun malheur en een vrouw krijgt de schuld. De hippie-achtige Janine heeft nooit naar haar zonen Michel en Bruno omgekeken. Zij werden liefdeloze mannen, de één contactgestoord, de ander ziekelijk geil. Deze verkettering van moeder Janine verhindert niet dat de voorstelling besluit met de slogan: ,,De toekomst zal vrouwelijk zijn.'' Maar dan op een andere, onbaatzuchtigere manier. Een visie met reactionaire kanten, die Doesburg verteerbaar maakt met humor. Geestige gefilmde close-ups, ludieke live-muziek en cabareteske monologen verlichten de zware inhoud. En Bob Schwarze en Pieter van der Sman voorzien Janines zonen van karikaturale trekjes. Zo slagen Doesburg en het Nationale Toneel erin de complexiteit van Houellebecqs roman in een onderhoudende vorm te vangen. Ontroeren doet hij niet, maar hij zet je met controversiële stellingen aan het denken en voor oog en oor biedt hij meer dan genoeg plezants.

24-27/3 Amsterdam, Bellevue; 29/3 Meppel, Schouwburg Ogterop; 30/3 IJmuiden, Witte Theater; 31/3 Haarlem, Toneelschuur. Inl 070-3181444 of www.nationaletoneel.nl.