Een Gelukkige Hand

Hoe lekkerder hij zich voelt, hoe naarder de grappen die aan zijn pen ontsnappen, vertelt tekenaar-schrijver Peter van Straaten aan regisseur Pieter Verhoeff in het filmportret Een gelukkige hand. Met rug en arm weert hij de nieuwsgierige blikken af van de filmmaker, die zelf de camera hanteerde. Maar Verhoeff is hem toch te snel af, kijkt over zijn schouder mee, en verdwijnt in de haarscherpe lijnen die Van Straaten op het papier zet. Peter van Straaten, bekend van zijn tekeningen voor onder meer VN en Het Parool, viert deze maand zijn zeventigste verjaardag. Verhoeff dwingt Van Straaten tot openhartige gesprekken over drank, overspel, vrouwen, huwelijk, mores en moraal. Als verrassing zit er in Een gelukkige hand een klein gespeeld feuilleton over Agnes verstopt. Met Renee Fokker als perfecte Agnes, die in luttele minuten tientallen keren dronken wordt, haar grote liefde Arthur naar het ziekenhuis brengt, even vreemd gaat en zweert nooit, nee nooit meer te zullen drinken. Deze fictie-elementen in een verder zuiver documentair portret versterken het waarachtigheidsgehalte van alles wat wij in deze film zien en horen. Sublieme film.

Regie: Pieter Verhoeff. Met: Renee Fokker, Hans Kesting, Pierre Bokma, Carolien van den Berg. In 15 bioscopen.