Drie in de pan

Uit de kop en de ingrediëntenlijst bij dit recept blijkt dat er vooruit wordt gekookt. Van wat overblijft van het eerste basisgerecht, een uiensoep, kunnen nog twee gerechten voor de volgende dag en de dag erna gemaakt worden.

Na de eerste `drie in de pan'-recepten die begin januari in de krant stonden werd door druk bezette lezers, die tegenwoordig gemaksgeoriënteerd zijn, hetgeen heel wat vriendelijker klinkt dan gemakzuchtig, om herhaling van dit idee verzocht. Vandaag het recept voor de eerste dag en de dag erop. Het laatste drie-in-een-pan recept voor pasta met lamsgehakt en tomaten-uiensaus volgt morgen. Vries de overgebleven uiensaus voor de tweede dag eventueel in of knip dit recept uit en bewaar het voor later. We beginnen met een grote pan uiensoep die door 4 personen maar voor de helft wordt opgegeten. Bereiding: Halveer de gepelde uien en snijd ze in plakjes. Verhit de boter en olijfolie in een soeppan en bak hierin de uien op een middelmatige hittebron in ongeveer 10 minuten lichtbruin en glazig. Roer ze tijdens het bakken steeds om. Voeg na 5 minuten de knoflook uit de knijper en laurierbladen toe. Giet de bouillon (van gemakstabletten) in de pan. Laat de uiensoep ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Verwijder de laurierbladen. Schep de soep in kommen. Leg in elke kom een sneetje brood dat wordt belegd met blokjes kaas. Plaats de kommen even onder de hete ovengrill en laat de kaas smelten. Dien op. Van de soep is nu 1 liter overgebleven. Pureer de soep met een staafmixer en verdeel de puree in tweeën. De volgende dag bestaat het menu uit kalfslever met romige uiensaus. Eveneens een gerecht voor 4 personen. Snijd de kalfslever schuin in zeer dunne plakjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak de lever op een middelmatige hittebron ongeveer 1 minuut per kant. De lever dient rosé te worden gebakken. Besprenkel de lever met Marsala. Strooi zout en peper op het vlees. De uiensaus bij de kalfslever is snel gemaakt. Verwarm de uienpuree en roer de crème fraîche er door. Eet bij dit gerecht gekookte rijst of polenta.

Morgen: pasta met lamsgehakt

    • Anne Scheepmaker