Bouwfraude drukt winst van bouwers

De winst van twee van Nederlands grootste bouwconcerns, BAM en Volker Wessels, wordt opnieuw gedrukt door miljoenenvoorzieningen die de bedrijven nemen wegens de bouwfraude.

Beide bouwers verwachten het geld kwijt te zijn aan boetes van kartelautoriteit NMa en een mogelijke schikking met de overheid. BAM kreeg in 2003 al een boete opgelegd van 27 miljoen euro wegens jarenlang deelnemen aan illegale kartelpraktijken. Vorig jaar nam het daarbovenop een voorziening van 40 miljoen euro om toekomstige boetes te kunnen betalen. De winst van de bouwer was exact gelijk aan die van 2003: 56 miljoen euro. Dat heeft BAM vanochtend bekendgemaakt.

,,Toch een groot bedrag, die 40 miljoen'', zegt BAM-bestuurder W. van Vonno. ,,En óf er afgerekend is. Zo, hup, weg. Wat mij betreft praat ik er niet meer over.''

Bij BAM werken bijna 27.000 mensen. De omzet steeg licht tot 7,5 miljard euro. BAM benadrukt dat zijn winst, zonder de boetes van de bouwfraude, juist sterk gestegen is en dat de aandacht daarheen moet verschuiven.

Eerder dit jaar besloot het kabinet op het laatste moment niet akkoord te gaan met een schikking van 65 miljoen euro met de gehele bouwsector. Verschillende politieke partijen willen nieuwe onderhandelingen. ,,Het is echt kwajongenswerk van de regering om niet met die schikking in te stemmen. Zo kun je toch niet met een belangrijke bedrijfstak omgaan.''

Tegelijkertijd lopen er maandenlange rechtszaken tegen vier bouwbedrijven, waaronder BAM en Volker Wessels, en twaalf (ex-)bestuurders van deze bouwers. Van Vonno: ,,Heel triest dat die mensen, heel toevallig, nu moeten terechtstaan.'' De advocaten van de bedrijven betogen dat de selectie van de gedagvaarden willekeurig en daarmee onterecht is.

De voorziening van Volker Wessels bedraagt 23 miljoen euro. Die komen bovenop de 19,4 miljoen euro in 2003. Net als bij BAM blijft de nettowinst van Volker Wessels nagenoeg gelijk. Volker Wessels maakte 61,1 miljoen euro winst bij een licht stijgende omzet.

De financiële zorgen van zowel BAM als Volker Wessels liggen in Duitsland. De Duitse tak van BAM leed opnieuw verlies, een bestuurder en 180 werknemers werden ontslagen.

In Nederland deed het onderdeel woningbouw het goed. Vorig jaar verkocht het bedrijf 1.700 woningen, 13 procent meer dan een jaar eerder. De bouwer heeft grondposities voor 25.000 woningen. Door het groeiende tekort aan woningen in Nederland blijft de vraag naar nieuwbouwhuizen van BAM toenemen.

www.nrc.nl : Dossier bouwfraude