BEELDENDE KUNST

Stadse beesten

Het Amsterdams Historisch Museum verandert deze zomer in een natuurreservaat. De expositie Stadse Beesten laat de relatie zien tussen dieren en mensen in de stad, in het heden en in het verleden. Door de vele leefgebieden in de stad - parken, grachten, het IJ, het Amsterdamse Bos, daken en achtertuinen - telt Amsterdam opmerkelijk veel verschillende diersoorten. Er wonen zelfs vossen en ringslangen. Stadse Beesten illustreert hoe de rol van dieren in de stad in de loop der eeuwen veranderd is. Zo werden er in de zeventiende eeuw nog regelmatig berengevechten gehouden en kregen schooljongens in de negentiende eeuw vrij voor de vinkenjacht. Ook wordt aandacht geschonken aan de Vereniging Natuurmonumenten die dit jaar honderd jaar bestaat en worden botten getoond van bosolifanten en mammoeten die tevoorschijn kwamen uit het zand van IJburg.

Stadse Beesten. T/m 4 sept in het Amsterdams Historisch Museum, Kalverstraat 92. Ma-vr 10-17u, za en zo 12-17u.