Avebe schrapt honderd banen in nieuwe sanering

Bij het Groningse aardappelzetmeelconcern Avebe verdwijnen dit jaar 100 arbeidsplaatsen extra bovenop de 324 die eerder werden aangekondigd. De nieuwe reorganisatie werd gisteren bekendgemaakt door de directie.

Er wordt vooral gesneden in management- en staffuncties. De kostprijs van de productie ligt te hoog. Als er niet opnieuw wordt ingegrepen koerst de onderneming volgend jaar af op een verlies van 10 miljoen euro, aldus directievoorzitter P. Krijne.

Avebe (1.330 werknemers) is sinds 2002 bezig met een strategische heroriëntatie, waarbij 324 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. Ruim 50 mensen vloeiden onlangs via een individuele regeling. Voor de overige 270 voornamelijk oudere werknemers wordt nu versneld collectief aangevraagd. Onduidelijk is overigens of het CWI hieraan wil meewerken.

De centrale ondernemingsraad is overdonderd door de plannen, aldus voorzitter A. Kuiper. De directie van Avebe heeft aangekondigd dat de nu aangekondigde nieuwe reorganisatie niet de laatste zal zijn.

Avebe is te duur in vergelijking met zijn concurrenten, maïszetmeelfabrieken die goedkoper zetmeel kunnen produceren, aldus woordvoerder H. Jasken. Andere aangekondigde ingrepen zijn dat de derivatenfabriek in Foxhol (400 werknemers) binnen drie jaar zal sluiten. De consequenties voor het personeel zijn nu nog niet duidelijk, aldus Jasken.

Ook de dextrinefabriek in Veendam (met 50 werknemers) verdwijnt. Voor beide fabrieken komt een nieuwe in Ter Apelkanaal in de plaats. Ook wordt onderzocht of het transport, de logistiek, het onderhoud en de technische diensten eventueel kunnen worden uitbesteed.

Behalve de kostenreductie wil Avebe zich richten op groeimarkten in Azië, waar zetmeel uit tapioca kan worden gewonnen. Het plan is om hiervoor miljoenen te investeren in een fabriek in China. De nieuwe raad voor commissarissen beslist hier half april over. Twee weken geleden stapte bestuursvoorzitter E. Haselhoff op, omdat hij het niet eens was met dit uitstel.

Bij Avebe werken wereldwijd 2.000 mensen in 120 landen. Het aardappelzetmeelconcern, dat 4.000 boerenleden telt in Nederland en Duitsland, haalde vorig jaar een netto-omzet van 630 miljoen euro.