`AIVD kan best meer vertellen'

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) moet interne veiligheidsinformatie eerder delen met burgemeesters, hoofdofficieren van justitie en korpschefs.

De dienst maakt periodieke kwartaalrapportages waarvan de inhoud nauwelijks risico's meebrengt voor de onthulling van anonieme bronnen. De inhoud van die rapportages zou op grotere schaal gedeeld kunnen worden. Dat zei professor E. Muller, lid van de commissie bestuurlijke evaluatie AIVD, de zogenoemde commissie-Havermans, gisteren in gesprek met Tweede-Kamerleden over haar aanbevelingen in het rapport.

Eind vorig jaar uitten de Amsterdamse burgemeester Cohen en de Haagse burgemeester Deetman kritiek op de bereidheid van de AIVD om relevante informatie op lokaal niveau te delen. Deze maand besloten de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) en Donner (Justitie, CDA) een werkgroep in te stellen die bekijkt hoe vertrouwelijke informatie van de AIVD beter kan worden uitgewisseld met burgemeesters. Remkes zei toen dat korpsbeheerders moeten laten weten welke informatie zij nodig en relevant vinden.

Het delen van die informatie stuit nauwelijks op wettelijke belemmeringen, zo antwoordde Muller, in het dagelijks leven directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) op vragen uit de Tweede Kamer. ,,Dit soort producten van de AIVD kunnen gemakkelijk gedeeld worden. Je hoeft er in ieder geval de grondwet niet voor te wijzigen.''

Commissielid en hoogleraar strafrecht Y. Buruma wees er op dat de AIVD geen opsporingsdienst is en dat ook niet moet worden. Hij waarschuwde ook voor te hoge verwachtingen in de politiek over de AIVD. De gedachte, bijvoorbeeld, dat de dienst 150 potentiële terroristen permanent in de gaten kan houden, is wat hem betreft onrealistisch. Niet alleen personeelstechnisch, maar ook wegens de ongrijpbaarheid van die groep. ,,Na de Koude Oorlog is er een tegenstander die vanuit de huiskamer en in andere talen opereert. De mogelijkheden van infiltratie zijn ook moeilijker vanwege de ideologische bevlogenheid van die groep.'' Dat probleem is ook niet oplosbaar door `een blik nieuwe mensen' open te trekken ,,zonder de vraag of je dan de mensen hebt die je moet hebben''.