Vragen over band Concertgebouw

Het Commissariaat voor de Media wil dat de AVRO opheldering verschaft over financiële banden tussen de omroep en het Concertgebouw. Eerdere vragen daarover zijn door de AVRO niet afdoende beantwoord.

Dat bevestigt een woordvoerder van het commissariaat, de toezichthouder op de omroepen. Het commissariaat is eind vorig jaar een onderzoek gestart nadat ,,onduidelijkheden'' geconstateerd waren in de jaarrekening van de AVRO over 2003.

De omroep organiseert sinds 1994 met de stichting Comité voor het Concertgebouw de Zondagochtend Concerten. De AVRO zendt die concerten uit. Deze stichting is gelieerd aan het Concertgebouw en organiseert culturele evenementen. Directeur van de stichting is M. Sanders. Hij is ook directeur van het Concertgebouw en tot dit weekeinde tevens voorzitter van de AVRO. Na een conflict tussen de verenigingsraad (het hoogste orgaan van de vereniging) moest het bestuur het veld ruimen.

Volgens Sanders heeft het onderzoek van het commissariaat niets te maken met zijn vertrek bij de AVRO. ,,Dat heeft totaal geen rol gespeeld. Er zijn wat vragen gesteld over de financiële verantwoording van de zondagochtendconcerten. Die zijn inmiddels beantwoord'', aldus Sanders.

Een woordvoerder van het commissariaat ontkent dat de kwestie is opgelost. Eind vorig jaar is uitleg gevraagd over een betaling van zo'n 250.000 euro. Het antwoord van het AVRO-bestuur was onvoldoende, zo constateerde het commissariaat. Er zijn opnieuw vragen gesteld en er is inzage geëist in contracten en overeenkomsten.

De Mediawet beperkt de door het rijk gesubsidieerde publieke omroepen in hun uitgaven. Het geld moet gebruikt worden voor het maken van programma's op radio en televisie. Het Concertgebouw is een naamloze vennootschap. De aandelen zijn in handen van particulieren en een stichting.