Veteranendag in geest van prins

De geest van prins Bernhard zweefde gisteren in het zaaltje in Nieuwspoort waar de opzet van de Nationale Veteranendag werd gepresenteerd. Dit jaar zou de prins voor de laatste maal het defilé in Wageningen afnemen.

Maar door het overlijden van de prins is het zijn kleinzoon, Willem-Alexander, die de honneurs waarneemt. Voor het eerst, en meteen voor het laatst. Want behalve 5 mei komt er nog een dag waarop de veteranen – zowel de militairen die dienden tijdens WO II en in Indië als de `jonge veteranen' die uitgezonden werden naar Bosnië, Irak of Afghanistan – in het zonnetje zullen worden gezet. Gisteren presenteerde het verantwoordelijke comité het programma van de Nationale Veteranendag, die grotendeels zal plaatsvinden in Den Haag, op 29 juni – de verjaardag van prins Bernhard.

Het programma is vrij militair, en vrij beperkt van opzet. Een ceremonie in de Ridderzaal zal worden vervolgd met een medaille-uitreiking op het Binnenhof. Willem-Alexander zal daarbij aanwezig zijn, en het woord voeren. 's Avonds is er een feest in Ahoy; `boyband' Replay, Xander de Buisonjé en Corry Brokken zijn al gecontracteerd. De bedoeling is dat de plechtigheid rechtstreeks op televisie zal worden uitgezonden, maar de onderhandelingen met de NOS zijn nog niet afgerond.

Mochten die onderhandelingen mislopen, dan zal slechts een klein deel van de 150.000 veteranen de Nationale Veteranendag kunnen meemaken. De Ridderzaal en het Binnenhof bieden plaats aan enkele honderden oud-militairen, Ahoy heeft achtduizend stoelen. Heel wat anders dan Wageningen dus – maar daaraan zal Defensie dit jaar voor het laatst meewerken. En juist wegens het feit dat er dit jaar nog duizenden oud-strijders door Wageningen zullen marcheren, heeft het comité besloten tijdens de Nationale Veteranendag géén defilé te organiseren. ,,We willen geen concurrentie aangaan'', zei generaal b.d. Maas daarover. Maar oud-Akzo Nobel-topman A. Loudon, voorzitter van het comité, sluit niet uit dat er op 29 juni 2006 defilerende militairen in Den Haag te zien zijn. Ook `Wageningen' gaat in 2006 door, zo heeft burgemeester A. Pechtold al laten weten. Dus toch concurrentie? Nee, vindt generaal Maas. Zonder officiële medewerking van Defensie, en vooral zonder de aanwezigheid van Willem-Alexander is het defilé in Wageningen niet meer wat het geweest is. ,,Maar als de gemeente besluit een optocht te organiseren, dan kan dat natuurlijk.''