Verkoop stijgt door web en muziekdvd's

Toegenomen verkopen van muziek op dvd en een sterke toename van muziekverkopen via internet hebben de gezamenlijke muziekindustrie in 2004 voor het eerst sinds jaren goede resultaten gebracht.

Dit is bekendgemaakt door de Internationale Federatie van de Phonografische Industrie (IFPI). Volgens de Federatie zijn dit de beste verkoopcijfers van de afgelopen vijf jaar. Naast een aantrekkende economie en de opkomst van mobiele telefonie en internet heeft vooral de kwaliteit van de uitgebrachte muziek voor dit succes gezorgd. Van acht albums werden meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht: Confessions van Usher, Feels Like Home van Norah Jones, Eminems Encore, U2's How to Dismantle an Atom Bomb, Avril Lavigne's Under My Skin, Robbie Williams' Greatest Hits, Shania Twains Greatest Hits, and Destiny Fulfilled van Destiny's Child.

De IFPI meldt dat de verkoop van muziekdvd's wereldwijd met 23,2 procent is toegenomen. In de VS is het genre al goed voor 36 procent van de markt. Die markt groeide in zijn geheel met 2,6 procent. In Groot-Brittannië, het land waar releatief de meeste muziek wordt gekocht, zorgde de met 4,5 procent gestegen verkoop van cd's voor goede resultaten. In de meeste andere landen was er een daling. In totaal verminderde de omzet van muziek op fysieke dragers met 1,3 procent tot 33,6 miljard dollar.

De digitale verkoop stijgt aanzienlijk. In de vier belangrijkste landen, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en de VS, vertienvoudigde die ten opzichte van 2003. In de VS werden vorig jaar 142,6 miljoen nummers gedownload.

Azië laat volgens de IFPI een minder goed beeld zien. Alleen China kende een groei van 6,8 procent, in de overige landen als Japan, Hong Kong, de Philippijnen, Singapore en Zuid-Korea, daalde de verkoop sterk. Commerciële piraterij en illegaal downloaden hebben zowel op het vasteland van Europa als in Azië een negatieve invloed op het resultaat.

Artiesten waar in 2005 veel van verwacht wordt zijn 50 Cent, Bruce Springsteen, Coldplay, Franz Ferdinand, Jennifer Lopez, Justin Timberlake, Paul McCartney, the Scissor Sisters en de White Stripes.