Van Basten vergist zich in fitheid spits

Marco van Basten heeft toegegeven dat hij zich vergist heeft in de fitheid van Roy Makaay. De bondscoach zou de spits wel hebben opgeroepen als hij had geweten dat die afgelopen zaterdag gewoon kon spelen.

Van Basten zei dit gisteren na de eerste training ter voorbereiding op de WK-kwalificatie-interlands tegen Roemenië (zaterdag) en Armenië (woensdag). Makaay, die tot verrassing van de bondscoach zaterdag meedeed met Bayern München tegen Hansa Rostock, ontbreekt in de selectie. ,,Vorige week was onze medische staf nogal sceptisch over een spierscheuring, die Roy twee weken geleden heeft opgelopen. Ik wilde dan ook niet te veel risico nemen. Want er bestond immers ook enige onzekerheid over de fitheid van Robben. Als ik had geweten wat ik nu weet zou ik Makaay wel hebben geselecteerd'', stelde Van Basten.

Ook over de weer niet opgeroepen Patrick Kluivert wilde de bondscoach iets kwijt. ,,Ik heb gezegd dat hij en Seedorf achteraan moeten aansluiten om weer geselecteerd te worden. Dat is misschien wat verkeerd geformuleerd. Ik heb beiden niet onheus willen bejegenen. Ze hebben alleen nu andere spelers voor zich in de selectie. Met hun spel moeten ze zorgen dat ze het ons moeilijk maken in onze keuzes. Meer heb ik niet bedoeld.''

Van Basten tilt niet zwaar aan uitlatingen die Kluivert zou hebben gedaan tegenover Engelse verslaggevers. De speler van Newcastle United zou hebben gezegd dat hij het Nederlands elftal voorlopig uit zijn hoofd heeft gezet. Van Basten: ,,Ik heb ook gelezen dat hem die woorden hem in de mond zijn gelegd. Ik ga ervan uit dat hij beschikbaar blijft.''

Arjen Robben lijkt op tijd hersteld van zijn gebroken voet. Na een invalbeurt van achttien minuten bij Chelsea afgelopen zaterdag meent Van Basten dat hij ,,wedstrijdfit'' is voor de wedsrijd tegen Roemenië. In het verleden bleek dat Robben na een blessure zonder veel wedstrijdritme een flitsende rentree kan maken, maar ook weer snel geblesseerd is.

Voor zijn komst naar Noordwijk, waar Oranje zich dezer dagen voorbereidt op de trip naar Boekarest, kreeg Robben telefonisch enkele tips van de bondscoach om in de toekomst aanslagen te voorkomen. ,,Natuurlijk heb ik baat bij zijn adviezen'', vertelde Robben op het trainingsveld in Katwijk. ,,Er waren dit seizoen genoeg situaties in de Premier League dat ik al opsprong. Twee keer kon ik een fatale trap niet zien aankomen. Ik zal een zesde zintuig tegen harde overtredingen moeten ontwikkelen.''

De dreun die PSV afgelopen zondag uitdeelde aan Ajax (0-4) heeft mogelijk zijn weerslag op de opstelling van Oranje. Ajax is met AZ hofleverancier met ieder vijf spelers, maar mogelijk zal Oranje tegen Roemenië aftrappen zonder één Ajacied. Mark van Bommel, die volgens de bondscoach een grote kans maakt een basisplaats te krijgen, heeft een gezwollen knie. Maar zijn inzetbaarheid zou niet in gevaar zijn. De problemen zijn wat groter bij Phillip Cocu die een hamstringblessure heeft.