Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de nasleep van het debat in de Eerste Kamer over de gekozen burgemeester en een reportage over de ruzie in het Noord-Hollandse Bergen tussen de gemeenteraad en het plaatselijk college dat de onroerendezaakheffing flink verhoogde. Ned.2, 18.25-19.05u.

Nova. Uitgebreid aandacht voor de stemming in de Eerste Kamer over de gekozen burgemeester, de positie van Thom de Graaf, de opstelling van de PvdA-senatoren en meningen uit het land. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Dokwerk: De duivel is slim. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.50-22.00u.

Bewogen leven: Terug naar het dodenkamp. Vijf Hongaars-joodse overlevenden van de holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog vertellen over hun jeugd en het verblijf in de concentratiekampen. Canvas, 23.10-0.40u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Onder andere een gesprek met minister van Economische Zaken Laurens-Jan Brinkhorst. RTL4, 22.50-24.00u.

JEUGD & KUNST

Output: Animatie, tekenfilms en muziek. Slot van een tweeluik over animatie, tekenfilms en muziek met vanavond clips van Nina Simone, Linda McCartney van de groep Wings. Ned.3, 0.15-0.55u.

Play. Jongeren praten over hun strijd tegen kilo's. Op dit moment kampen zo'n 400.000 jongeren in Nederland met overgewicht. Morgen, TMF, 16.00-18.00u.

FILM

.Shakespeare in Love (John Madden, 1998, VS/GB). Historisch-romantische komedie over Shakespeare plukt te hooi en te gras uit diens Verzameld Werk en vertoont ironische parallellen met vooral Romeo & Juliet. Joseph Fiennes speelt de toneelschrijver als een geprangd genie dat zijn inspiratie bij elkaar jatte. Toneelgekke aristocrate Gwyneth Paltrow ontpopt zich tot zijn muze. Zeven Oscars. Yorin, 20.30-22.45u.

.Get Shorty (Barry Sonnenfeld, 1995, VS). Boeven en verknipten regeren Hollywood in droogkomische satire naar boek van Elmore Leonard. John Travolta excelleert als cinefiele `loan shark' die een film wil maken. Met Gene Hackman als mislukt regisseur en Danny DeVito als verwaten steracteur. Veronica, 20.35-22.30u.

Amen. (Constantin Costa-Gavras, 2002, Fr/Roemenië/VS). Commercieel mislukte verfilming van Rolf Hochhuth's toneelstuk Der Stellvertreter behelst de opstelling van het Vaticaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging. Een jezuïetenpriester en een protestantse militair proberen vergeefs de kwestie op de agenda van Pius XII te krijgen. Canvas, 21.00-23.10u.

The Ninth Gate (Roman Polanski, 1999, VS/Frankrijk/Spanje). Ruim dertig jaar na Rosemary's Baby (1968) geeft Polanski de duivel weer een stem en betoont hij zich andermaal een meester in het oproepen van een onheilszwangere atmosfeer, in een overigens minder overtuigende avonturenfilm. Johnny Depp zoekt een 17de-eeuws manuscript dat je in staat stelt het rijk van de duivel binnen te treden. RTL5, 22.00-0.30u.

.The Big Lebowski (Joel Coen, 1998, VS). Zevende film van de gebroeders Coen biedt vooral fraai gefilmde meligheid, met als hoogtepunt opnames gefilmd vanuit het perspectief van een bowlingbal. In het op The Big Sleep geïnspireerde, dolgedraaide kidnappingsdrama slaagt de overjarige hippie The Dude (Jeff Bridges) er in even cool te zijn als Humphrey Bogarts hard-boiled Philip Marlowe. Veronica, 22.30-0.45u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met ontwerpster Claudy Jongstra die veel vilt gebruikt. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van striptekenaar Mars Gremmen in Nijmegen en een verhaal van Arnon Grunberg een gesprek met Neerlandicus Jacques Kruithof over zijn roman Schildersverdriet. Verder Sabine Westerhuis over haar restauratiewerk aan glas en keramiek. In het tweede uur de 87-jarige schilder W.G. van de Hulst. 747AM, 21.02-23.00u.

Plein publiek. Gesprek met militair pycholoog Wil Martens, hoofd van de Afdeling Individuele Begeleiding en verantwoordelijk voor de hulpverlening aan militairen bij terugkeer van een vredesmissie. Morgen, 747AM, 10.02-11.30u.

1 op de middag. Tot de grote toekomstconferentie over de Antillen later dit jaar elke donderdagmiddag aandacht voor dit koninkrijksdeel. Een gast moet vijf multiple-choice-vragen beantwoorden. Morgen, Radio 1, 14.30-15.00u.