Schietpartij lijkt op `Columbine'

De bijzonderheden over de schietpartij in Minnesota van gisteren lijken op die van de schietpartij in Littleton, zes jaar geleden. Maar de ophef is minder.

De 17-jarige Jeff Weise, die eergisteren op een middelbare school in een indianenreservaat in Minnesota vijf klasgenoten, een leraar en een bewaker doodschoot, droeg een lange regenjas, luisterde naar muziek van shock-rocker Marilyn Manson en uitte zijn bewondering voor Hitler als `de engel des doods' op een website voor neonazi's.

Het zijn bijzonderheden die de Amerikanen sterk doen denken aan de vorige grote schietpartij, op de Columbine-school in Littleton, een voorstad van Denver, in 1999. De daders, Eric Harris en Dylan Klebold, noemden zichzelf `de regenjasmaffia' en gaven soms de Hitler-groet. Ze schoten twaalf leerlingen en een leraar dood.

,,Jeff zag er uit als een van die jongens van de Littleton-school'', zei gisteren Ashely Morrison, een klasgenoot van Jeff Weise tegen persbureau AP. Ze beschreef zijn zwarte, rechtopstaande haar en zijn zwarte gothic-kleren. Ook verfde hij zijn gezicht regelmatig wit.

Maar terwijl de schietpartij op de Columbine-school nog tot grote verontwaardiging en angst leidde, zorgde het nieuws uit Red Lake nog niet voor een roep om meer veiligheid op scholen of een verbod op de muziek van Manson. Onderwijzers uit verschillende staten wezen er gisteren op dat Weise de metaaldetector op zijn school wist te omzeilen door de ongewapende bewaker dood te schieten. ,,In eerste instantie sloten we alles af en zorgden we ervoor dat we letten op geweld en criminaliteit'', zei lerares Marguerite Peebles uit Kentucky tegen journalisten. ,,Maar nu vragen we ons af `waarom?'. We letten nu eerder op pesterijen.''

Commentatoren op tv en in kranten spraken over het laatste incident in een serie: de meest recente schietpartij op een school vond in dezelfde staat plaats. Ken Trump, directeur van de National School Safety Service, vertelde dat vorig jaar het aantal op school door geweld omgekomen mensen 49 was, het hoogste sinds `Columbine'. ,,Mensen zeggen altijd dat het werkt als alarm, maar dan drukken ze op het sluimerknopje op de wekker'', zei Trump tegen journalisten. ,,En dan hoor je altijd dezelfde commentaren op elke school als er daar een schietpartij plaatsvindt: `We dachten nooit dat het hier kon gebeuren'.''

Sociologen verklaarden gisteren de beperkte aandacht voor deze schietpartij tegenover verschillende kranten door het verschil tussen Littleton (een welvarende buitenwijk van Denver) en het indianenreservaat Red Lake, waar 40 procent van de gezinnen arm is en veel werkloosheid heerst. De Columbine-schutters kwamen uit normale families en waren blank.

Jeff Weise komt daarentegen uit een gebroken gezin: zijn vader pleegde vier jaar geleden zelfmoord, zijn moeder woont in een verpleeghuis na een auto-ongeluk. Op een neonaziwebsite sprak hij over de noodzaak voor etnische zuiverheid, en schreef dat er meer ,,volbloed'' indianen zouden moeten zijn.

De federale recherche (FBI) zegt nog geen duidelijk motief te hebben gevonden. Zeker is wel dat Weise alleen heeft gehandeld en zijn slachtoffers willekeurig heeft gekozen. Twee gewonde scholieren verkeren nog in levensgevaar.