Pianolyriek Pace en Roma oppervlakkig

Hartsduetten. Zo noemde Schumann de duetten voor piano, die al gauw uitlopen op `het gesprek en de taal van verwante zielen'. Maar bij het duo Enrico Pace & Igor Roma is veeleer sprake van een pianistieke uitwisseling tussen twee hoog gekwalificeerde collega's. Want pianospelen, dat kunnen ze uitstekend.

Pace en Roma zijn opgeleid door Franco Scala aan de Accademia Pianistica in Imola, en allebei wonnen ze belangrijke prijzen.

Lef hebben ze ook, alleen al door hun programma te openen met een muzikale beproeving als Messiaens Visions de l'Amen voor twee piano's; een apocalyptisch werk van zwaarwichtige religieuze pretentie, waarin de Franse componist en ornitholoog in zeven muzikale visioenen de rijkdom van het woord `amen' tot uitdrukking wil brengen. Als luisteraar zou je er atheïstisch van worden, zo dwingend en humorloos is Messiaen hier God en schepping aan het vereren. Pace en Roma maakten er een eigentijdse staalconstructie van, die imposant maar kitscherig naar de hemel reikte. Met markante aanslagen installeerde de robuuste Roma de formele basis, terwijl Pace de kwikzilverachtige decoraties aanbracht. Het werd opgeluisterd door het gekwinkeleer van de vogels, maar deed toch al snel verlangen naar het `amen'.

Daarna snuffelden Pace en Roma, die ombeurten de eerste en tweede partij spelen, aan de meer toegankelijke spiritualiteit van Venus: Bringer of Peace uit The Planets van Holst. Maar ook nu drong het duo niet door tot de essentie, en bleef hun delicate lyriek beperkt tot de oppervlakte.

Zo ging het verder. Schumanns Andante en Variaties in Bes, op. 46 werd vertolkt met pianistische flair maar te weinig diepgang, en het uiterst virtuoze Concerto Pathétique in e van Liszt klonk technisch briljant, maar muzikaal te weinig verrassend om te kunnen boeien. Eigenlijk was Rachmaninovs pretentieloze Polka italienne het ontwapenende hoogtepunt van het programma, dat werd besloten met gelikte toegiften van Stravinsky, Bach/Siloti en Bach/Hess.

Concert: Serie Meesterpianisten – Enrico Pace & Igor Roma. Gehoord op 20/3 Concertgebouw, Amsterdam. Radio 4: 3/4, 20u.

    • Wenneke Savenije