Passie

Omdat het Pasen is, wordt The Passion of the Christ weer uitgebracht, de felrealistische film van Mel Gibson over de kruisiging van Christus die vorig jaar met Pasen veel stof deed opwaaien. Het is een film die aan de kunst voorbij gaat. Met schoonheid wordt afgerekend alsof het een hindernis is, iets dat in de weg staat van waar het werkelijk om gaat. Johan Huizinga schrijft in Herfsttij der Middeleeuwen dat Dante de duisternissen en gruwelijkheden van de hel met schoonheid aanraakte. Je zou kunnen zeggen dat hij de hel zo minder gruwelijk maakte. Dat is een probleem, of een zegen, die veel grote kunst kenmerkt. Gibson heeft er geen last van. Hij heeft uit de vier versies die hem over de kruisweg ter beschikking stonden, steeds de meest controversiële en de meest gewelddadige gekozen.

The Passion of the Christ. Regie: Mel Gibson. Met: James Caviezel. In: 43 bioscopen.