Paascantates

Na de Goede Vrijdag met de dood van Christus komt Pasen met de wederopstanding. Na zijn Passionen over lijden en sterven van de Heiland heeft Bach ook voorzien in de muzikale viering van deze feestdagen. In Leipzig, waar Bach vanaf 1724 cantor was in de Thomaskirche, moest hij in 1724 en 1725 voor de eerste drie Paasdagen muziek verschaffen. Die negen cantates zijn nu bijeengebracht op een dubbel-cd van Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra. Bach was zo handig ook ouder werk te gebruiken, zoals de terugblikkende cantate Christ lag in Todesbanden BWV 4, waarschijnlijk uit 1707, net als andere stukken uit Arnstadt, Mühlhausen, Weimar en Köthen. En Koopman is zo handig om voor dit overzicht met deels zeer vroege Paasmuziek van Bach, te putten uit zijn opnamen van de complete cantates, gemaakt in de jaren 1994-2002. Zo vertrouwd als Koopmans Bachstijl inmiddels is, hier vanwege het feestelijke karakter ook benadrukt met trompetten en trombones, zo vertrouwd is ook de gevarieerde solistenbezetting met Barbara Schlick, Johannette Zomer, Kai Wessel, Bogna Bartosz, Michael Chance, Bernhard Landauer, Christoph Prégardien, Guy de Mey, Paul Agnew, Jörg Dürmüller en Klaus Mertens. Met ook prachtige feestteksten: `Der Himmel lacht! die Erde jubilieret'.

J.S. Bach: Easter Cantatas o.l.v. Ton Koopman. Challenge Classics CC72231

    • Kasper Jansen