`Oordeel Schiavo terecht'

Een federaal hof van beroep in de Amerikaanse stad Atlanta heeft vanochtend besloten dat het voeden van comapatiënte Terri Schiavo niet hervat hoeft te worden. De rechtbank bevestigt hiermee een uitspraak van een federale rechter gisteren. Die oordeelde dat de ouders van de 41-jarige vrouw onvoldoende aannemelijk konden maken dat de rechten van hun dochter, al vijftien jaar in vegetatieve toestand, zijn geschonden toen op verzoek van echtgenoot Michael haar voedingssonde werd afgekoppeld. De ouders gaan opnieuw in beroep. Artsen verwachten dat Terri Schaivo zonder voeding binnen tien dagen sterft.

In Nederlandse verpleeghuizen leefden van 2000 tot eind 2003 ruim honderd vegeterende patiënten. Negen van hen overleden in die periode door versterving, nadat de artsen met instemming van de familie de sondevoeding staakten. Dit blijkt uit onderzoek van Jan Lavrijsen, verbonden aan het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen, die voor het eerst een nationale inventarisatie heeft gemaakt van patiënten in vegetatieve toestand. Deze patiënten openen de ogen en bewegen soms, maar reageren nergens op. ,,Artsen moeten bij deze patiënten hun verantwoordelijkheid nemen'', vindt Lavrijsen. ,,Eigenlijk moet je uitzichtloze jaren voorkomen.'' Nederlandse patiënten bleven gemiddeld zes jaar in leven. Jay Wolfson, in 2003 juridisch voogd voor Schiavo, bevestigt haar vegetatieve toestand: ,,Terri maakt geluid en beweegt, maar dat heeft niets met factoren in de omgeving te maken. Als je buiten de deur staat, maakt ze precies dezelfde geluiden: ze zijn totaal willekeurig.''

NEDERLAND: pagina 2

GESPREK WOLFSON: pagina 5