Niet topless in inburgeringsfilm

De inburgeringsfilm voor het buitenland stuit op verzet in islamitische landen. Verdonk brengt daarom ook een gekuiste versie op de markt.

Beelden van topless zonnende vrouwen op het strand, kussende homo's in het gemeentehuis nadat ze elkaar het ja-woord hebben gegeven en een popconcert in het Kralingse Bos.

Typisch Nederlands, vindt minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). Daarom heeft ze ze opgenomen in de informatiefilm Naar Nederland, dat onderdeel uitmaakt van het oefenpakket bij het inburgeringsexamen in het buitenland.

Dit examen wordt later dit jaar verplicht voor huwelijksmigranten, die zo worden gedwongen om zich al in het land van herkomst op hun nieuwe toekomst in Nederland voor te bereiden.

Maar gisteren, bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer, bleek dat Verdonk gedwongen was om ook een gekuiste versie van de film te maken. De Nederlandse ambassadeurs in negen landen hadden haar verteld dat dit soort beelden uit het westen in ten minste negen islamitische landen tot vervolging van de kijkers kunnen leiden. Het gaat om de Verenigde Arabische Emiraten, Syrië, Pakistan, Senegal, Afghanistan, Maleisië, Oman, Marokko, Saoedi-Arabië en Jemen – en ook in Egypte worden problemen verwacht. In deze landen gelden islamitische wetten, aldus Verdonk. Vrouwen gaan er vaak gesluierd over straat en homoseksualiteit is taboe – soms zelfs strafbaar.

Met name de PvdA toonde zich verbijsterd. ,,Juist die typisch Nederlandse rariteiten, die ik persoonlijk zo leuk vindt, halen we uit de film'', aldus Kamerlid Dijsselbloem (PvdA). ,,Wat blijft er dan nog over van onze intentie om mensen te informeren over onze cultuur die vaak wezensvreemd is voor hen?''

Verdonk deelde zijn teleurstelling, maar vond dat ,,de Kamer van haar mag verwachten dat ze mensen niet blootstelt aan vervolging''. Ze verwierp de suggestie dat ze censuur toepaste. Bovendien zal ook in de gekuiste versie ,,duidelijk worden gemaakt dat homoseksuelen gelijke rechten hebben in Nederland''.

Verdonk beloofde de Kamer dat alleen de ongekuiste versie als examenversie wordt gebruikt. Kandidaten die de drie geschrapte beelden niet hebben gezien lopen de kans om één tot twee vragen bij het examen te missen.

De SGP wenste aan te tekenen dat ,,ook in Nederland niemand minder Nederlands is als hij niet met een naaktstrand geconfronteerd wil worden''. Verdonk glimlachend: ,,Waar vindt meneer Van der Staaij [Kamerlid SGP, red] nog een strand waar niet topless wordt gezond.''