Kritiek Amnesty op Servische regering

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft gisteren de Servische regering gehekeld wegens schendingen van de mensenrechten, van nalatigheid bij de uitlevering of eigen berechting van oorlogsmisdadigers tot folter in Servische gevangenissen.

Amnesty publiceerde gisteren een rapport over de unie Servië en Montenegro waarin wordt gerept van ,,een verspild jaar'' waar het de eerbiediging van de mensenrechten betreft. Servië wordt verweten niets te doen tegen mensen die in de jaren negentig in de diverse oorlogen in ex-Joegoslavië zware misdrijven hebben gepleegd, ondanks alle nationale en internationale verplichtingen. Servië weigert verdachten aan te houden; het hoopt dat ze zich vrijwillig melden. Prominente militaire of politieke functionarissen worden niet berecht. ,,De praktijk om alleen laaggeplaatste daders te berechten moedigt de cultuur van straffeloosheid voor de politieke en militaire leiding aan'', aldus Amnesty. Niemand is berecht voor de dood van honderden Kosovo-Albanezen wier lijken zijn begraven in geheime massagraven van het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken – integendeel: ooggetuigen, aldus Amnesty, zijn geïntimideerd om de feiten geheim te houden.

Amnesty schrijft ook ,,diep bezorgd'' te zijn over het uitblijven van een oplossing van belangrijke politieke moorden, zoals die op de journalist Slavko Ćuruvija.