Hoogleraar sporteconomie Koning: `play-offs profvoetbal waardeloos'

,,Play-offs in de eredivisie van het betaald voetbal zijn een waardeloos systeem om een sterkere deelname aan Europese toernooien te bereiken.''

Dat zei prof.dr. Ruud Koning, de eerste Nederlandse hoogleraar in de sporteconomie, gisteren in zijn inaugurele rede aan de universiteit van Groningen. De gedachte van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) dat na invoering van de play-offs de beste en niet de gelukkigste ploegen zich voor de Europese toernooien plaatsen is volgens hem een illusie.

In een reguliere competitie is de kans dat de beste twee clubs in plaats van de gelukkigste twee zich voor de voorronde van de Champions League plaatsen 55 procent, rekende hoogleraar Koning voor. Via de play-offs krijgt idealiter het team dat eigenlijk tweede had moeten worden maar door pech lager eindigde, alsnog een kans. Toch kan dat team in die play-offs natuurlijk weer verliezen. Koning zegt dat de kans dat de twee besten overblijven naar 38 procent zal dalen. ,,Toeval speelt een te grote rol om er van uit te gaan dat het sterkste team de play-offs wint.''

Koning denkt verder dat de aantrekkingskracht van de play-offs ten koste zal gaan van het bezoek in de reguliere competitie. Onderzoek toont aan dat het aantal toeschouwers bij een wedstrijd ,,positief is gerelateerd aan het belang van die wedstrijd''. Het systeem waarbij elke club twee keer alle tegenstanders treft, is de eerlijkste methode, vindt Koning. ,,Maar het spelen van drie of vier keer tegen elke club zou een preciezere eindstand opleveren. Daarmee sluit je toeval uit.''

Volgens een woordvoerder van de KNVB zijn de bevindingen van de hoogleraar onzin. ,,Hoewel Koning zich baseert op dezelfde vertrekpunten als de KNVB, komt hij tot andere conclusies. Bij de aanvaarding van zijn leerstoel maakt hij geen uitzondering op de regel turbulente standpunten in te nemen.''

De woordvoerder van de KNVB vervolgt: ,,Iedereen weet dat we in Europa spelen in een uit- en een thuiswedstrijd met eventueel verlenging en penalty's, dus laten we er in de play-offs dan ook op die manier om spelen. Bovendien kunnen supporters dan genieten van de spanning in het stadion en op tv. Dat brengt natuurlijk extra geld op en daarmee kunnen Nederlandse clubs nog beter presteren.''