Hof bevestigt vonnis in zaak-Schiavo

Een federaal hof van beroep in de Amerikaanse stad Atlanta heeft vanochtend besloten dat het voeden van comapatiënte Terri Schiavo niet hoeft worden te hervat.

De driekoppige rechtbank bevestigt hiermee een uitspraak van een federale rechter gisteren. Deze oordeelde dat de ouders van de 41-jarige vrouw onvoldoende aannemelijk konden maken dat een staatsrechtbank in Florida de rechten van hun dochter heeft geschonden door de voeding vrijdag te laten afkoppelen zoals echtgenoot Michael wilde. Ook bevestigde het hof de uitspraak van de federale rechter dat de ouders zich door hun emoties, en niet door de feiten lieten leiden.

Terri Schiavo verkeert al vijftien jaar in vegetatieve toestand. Patiënten in deze situatie openen de ogen en bewegen soms, maar reageren nergens op. Zonder het toedienen van voeding verwachten artsen dat ze binnen tien dagen zal sterven.

De ouders van Terri, Bob en Mary Schindler, hebben aangekondigd opnieuw in beroep te gaan tegen de uitspraak. ,,De Schindlers tekenen beroep aan om het leven van hun dochter te redden'', zei advocaat Rex Sparklin. De ouders vertelde gisteren dat hun dochter zonder voeding en water ,,snel achteruit gaat''.

Eén van de drie rechters in Atlanta was het eens met de ouders en verwees naar een noodwet die afgelopen weekeinde door het Congres werd aangenomen en maandag door president Bush werd ondertekend. Rechter Charles Wilson zei ,,sterk van mening te verschillen'' met zijn collega's. Hij zegt de de wens van het Congres te respecteren, dat vindt dat Terri Schiavo in leven zou moeten worden gehouden totdat ,,federale rechtbanken de kans hebben gehad om met een frisse blik de voors en tegens in de zaak te wegen''. Dat is volgens hem niet gebeurd.

Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan gaf gisteren aan dat de regering-Bush de voorkeur had gegeven aan ,,een andere uitspraak''. Hij zei te hopen dat de ouders steun vinden in de beroepsprocedure. Het ministerie van Justitie diende gisteravond laat een eigen verklaring in bij het hof van beroep in Atlanta ter ondersteuning van het beroep van de ouders. Ook het ministerie meent dat voeding moet blijven worden toegediend totdat het juridische strijd tussen de ouders en echtgenoot is uitgevochten. ,,Tenzij verlichting onmiddellijk wordt gegeven, zal er belangrijke en onomkeerbare schade zijn: Theresa Schiavo zal sterven.''

De advocaat van de echtgenoot hield de drie rechters in Atlanta voor dat het opnieuw aanbrengen van de voedingssonde ,,een vreselijke inbreuk op haar persoonlijke vrijheid'' zou zijn. Volgens Michael Schiavo heeft zijn vrouw altijd gezegd niet kunstmatig in leven te willen worden gehouden. Het lot van Schiavo is al sinds tien jaar inzet van talloze rechtszaken.