Haarclips

In Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous, het vervolg op Miss Congeniality (2000), vertelt hoofdrolspeelster Sandra Bullock aan het begin van de film tegen een meisje dat op school gepest wordt dat ze haar haar lekker vlot moet opsteken. Dan gaat ze er vast meer bijhoren. Aan het eind bezoekt ze de schoolklas van het meisje en trekt ze de haarclips van haar hoofd. De boodschap is duidelijk: wees jezelf. Ten allen tijde. Een les die Bullock zelf ook leert in de film, waarin ze opnieuw op aanstekelijke wijze de undercover FBI-agente Gracie Hart vertolkt. Miss Congeniality 2 bevat ondanks alle kolder en slapstick een sympathieke moraal die typisch is voor veel Sandra Bullock-vehikels. Films met altijd een snufje feminisme, maar niet té. Het moet wel gezellig blijven. Zelfrespect is een belangrijk goed, zeker in een tijd waarin veel vrouwen denken te moeten voldoen aan een door media in stand gehouden schoonheidsideaal, aldus Gracie. Bullock is door haar films zelf inmiddels een ideaal voor veel vrouwen. Ze is de leuke, spontane en goedgebekte vrouw die haar eigen boontjes kan doppen. Dat ze een succesvol producente is, bewijst haar gelijk ook buiten haar filmrollen. De beste daarvan, Miss Congeniality 1 en 2, Forces of Nature en Two Weeks Notice, werden geschreven door Marc Lawrence, dat wel.

Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous. Regie: John Pasquin. Met: Sandra Bullock, Regina King. In: 101 bioscopen.