Gezinsvoogden voelen zich vogelvrij

Vanochtend protesteerden ongeveer duizend medewerkers van de jeugdzorg. Onder meer omdat een van hen wordt vervolgd om de dood van het meisje Savanna.

Zorro en Superman stonden vanochtend boven op het dak van het Congrescentrum van de RAI in Amsterdam. `Stop praatcultuur en bureaucratie', was te lezen op hun spandoek dat ze droegen als actievoerders van Family 4 Justice. Beneden hen waren medewerkers van de jeugdbescherming toegestroomd. De onvrede onder hen is groot. Ongeveer duizend mensen die werkzaam zijn in de jeugdzorg kwamen samen voor de protestbijeenkomst in de RAI. ,,Ik ben het er helemaal mee eens'', zegt een van hen. ,,Eigenlijk zouden ze niet hier moeten demonstreren, maar in Den Haag.''

,,We voelen ons vogelvrij'', zegt Olga Ruitenberg van de Belangenvereniging voor Medewerkers in de Jeugdbescherming en de Jeugdreclassering (BMJ). ,,Werken in de jeugdzorg is altijd werken met je voeten in de modder'', vervolgt zij. De medewerkers klagen al lange tijd over de hoge werkdruk en te veel bureaucratie, waardoor ze niet aan hun eigenlijk werk toekomen. ,,Nu er een strafrechtelijk vooronderzoek loopt naar een collega is voor velen de maat vol'', zegt Ruitenberg. Het gaat om de gezinsvoogd van Savanna, het driejarige meisje uit Alphen aan de Rijn dat hoogstwaarschijnlijk door uithongering en mishandeling door haar moeder en stiefvader, is overleden.

Een groep jeugdbeschermers heeft cheerleaderpompoenen meegenomen. `Delta nu', scanderen zij. Delta is de naam van een project dat inmiddels in vier regio's in Nederland loopt. Jeugdbeschermers die werken met Delta hebben vijftien in plaats van 25 klanten, daardoor hebben ze meer tijd om hun werk goed te doen.

Minister Donner (Justitie, CDA) wordt bij aankomst in het congrescentrum uitgejoeld door de aanwezigen. Zij houden hem verantwoordelijk voor het strafonderzoek en de problemen die er zijn binnen de jeugdzorg. ,,U bent verantwoordelijk voor uw werk en ik ben ervoor verantwoordelijk dat u uw werk kan doen'', zegt hij. Donner belooft dat het Deltaplan in heel Nederland ingevoerd gaat worden. ,,Ik wil nog deze maand daarover praten met de provincies'', zegt hij. Deze woorden worden met veel instemming begroet. ,,Er is zelden zoveel steun voor kabinetsplannen'', lacht de minister. Donner gaf verder de toezegging dat hij met minister Zalm (Financiën, VVD) gaat praten om geld te krijgen voor de gezinsvoogden.

De populariteit van Donner daalde weer toen hij kenbaar maakte dat het gerechtelijk onderzoek tegen de gezinsvoogd doorgaat. De minister is van mening dat een persoon fouten gemaakt heeft en dat wat er gebeurd is met Savanna niet de schuld kan zijn van het systeem.

De jeugdbeschermers denken daar heel anders over, zij zingen `Donner, Donner, who the fuck is Donner`.

    • Arold Roestenburg