Fed verhoogt rente VS met kwart punt

Voor de zevende achtereenvolgende keer heeft de Federal Reserve de rente met een kwart punt verhoogd tot 2,75 procent sinds zij in juni vorig jaar met haar krappe monetaire politiek begon.

Maar het is voor het eerst sinds jaren dat de `Fed', het Amerikaanse stelsel van centrale banken. ,,een toegenomen zorg om inflatiedruk signaleert''.

De renteverhoging zelf kwam niet als een verrassing. Beleggers kijken vooral naar de toelichting op het besluit. ,,Hoewel inflatieverwachtingen voor de langere termijn goed binnen de perken blijven, heeft in de afgelopen maanden de druk op inflatie de kop opgestoken en is de prijsbepalende kracht zichtbaarder'', schreven de Amerikaanse centrale bankiers gisteren in een toelichting op hun rentebesluit. Met prijsbepalende kracht wordt de macht aan ondernemingszijde bedoeld om stijgende kosten af te wentelen.

Niettemin herhaalde de Fed gisteren dat zij verwacht op ,,afgemeten'' wijze (measured pace) door te gaan met renteverhogingen, dus in kleine stapjes zoals nu zeven keer achtereen is gebeurd.

Volgens analisten is de boodschap van de Fed dat zij eventueel voor een grotere rentestijging zal kiezen mocht dat nodig worden en dat er een groter risico op inflatie bestaat tenzij de Fed op de rem gaat staan.

De markten reageerden prompt op de impliciete waarschuwing van de Fed. In Wall Street daalden de koersen (0,9 procent), net als vandaag in Tokio (0,87 procent) en Europa. De Euro Stoxx 50 index voor de 12 eurolanden zakte vanmorgen 0,7 procent. De dollar won dankzij de hogere geldmarktrente terrein op de euro en de yen. De rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties, een goede graadmeter voor inflatieverwachtingen, bereikte gisteren met 4,6 procent zijn hoogste peil sinds acht maanden.

De oliemarkten reageerden ook op de Amerikaanse renteverhoging en bevestigden als het ware de zienswijze van de Fed. Handelaren vrezen dat de Amerikaanse rentepolitiek de economische groei zal doen afnemen waardoor de expansieve vraag naar olie inzakt. De olieprijzen daalden vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag. China maakte gisteren bekend dat voor de tweede achtereenvolgende maand zijn invoer van olie is geslonken, wat de prijsdaling op de olietermijnmarkten van New York en Londen ingang deed zetten.