Evolutie geweerd uit Amerikaanse bioscopen

Religieus fundamentalisme bedreigt de Imax-bioscopen in de Verenigde Staten. Verschillende bioscopen met de grote schermen weren films waarin de evolutietheorie of de Big Bang worden genoemd. Dit doen ze uit angst christenen voor het hoofd te stoten die vasthouden aan het bijbelse scheppingsverhaal. Dit meldt de New York Times. Het gaat om ongeveer twaalf bioscopen, vooral in de Zuidelijke staten, maar volgens insiders die de krant citeert, kan hun houding grote gevolgen hebben. Producenten zouden zich bij hun beslissing geld te steken in wetenschappelijke documentaires kunnen laten leiden door het feit dat films als Galapagos, Volcanoes of the Deep Sea en Cosmic Voyage als godslasterlijk worden beschouwd. Directeur Lisa Buzzelli van het Charleston Imax Theater zei tegen de krant dat zij de film Volcanoes niet wilde uitbrengen omdat ,,wij meer scheppingspubliek dan evolutiepubliek hebben''. Deze films, vaak gemaakt in samenwerking met universiteiten of gerenommeerde instituten, worden om dezelfde reden ook uit musea en wetenschappelijke centra geweerd.