Eis 7 jaar cel Samir A.

Het openbaar ministerie (OM) heeft vanmorgen 7 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 18-jarige Samir A. wegens ondermeer het voorbereiden van aanslagen in Nederland. Ook moet hem het actieve en passieve kiesrecht worden ontnomen, betoogde offier van justitie R. Lambrichts. Met de ontneming van het kiesrecht wil het OM voorkomen dat A. een ,,icoon wordt van een eventuele radicale politieke islamitische stroming.'' A. staat ook terecht voor het medeplegen van een gewapende overval in Rotterdam.

Volgens Lambrichts maakt Samir A. deel uit van een groep radicale moslims. ,,Dit is geen individuele actie.''

De 18-jarige A. moet berecht worden als een volwassene, vindt het OM. ,,Hij leidt een volwassen leven, als echtgenoot, vader en als strijder.'' Lambrichts wees erop dat A., tijdens een eerdere behandeling van de zaak aangaf met u aangesproken te willen worden. Het OM stelde verder dat A zich begeeft in het ,,gevaarlijkste spectrum'' van radicalisme met als doel het ,,ontwrichten van een open en daardoor kwetsbare samenleving.'' Lambrichts noemde het ,,wrang'' dat niet voorkomen kan worden dat A. zich bij zijn onvermijdelijke terugkeer in de samenleving opnieuw met terrorisme bezig zal houden. ,,De kans dat dit weer gebeurt, lijkt bovengemiddeld tot hoog.'' Samir werd op 30 juni van het vorige jaar opgepakt wegens vermeende medeplichtigheid aan een overval op een supermarkt in Rotterdam. Bij de doorzoeking van de woning van Samir vond de politie aanwijzingen dat de voormalige havo-scholier bezig was met het voorbereiden van aanslagen in Nederland. Zo werden plattegronden en aantekeningen gevonden van de Tweede Kamer, het ministerie van Defensie, de luchthaven Schiphol en de kerncentrale Borssele. Bij de verschillende objecten had Samir opgeschreven wat hij nodig dacht te hebben: een ladder, een auto, een tas, en 'Silaa 7', een transcriptie voor het Arabische woord voor `wapen'. In het huis van Samir werden ook spullen aangetroffen die deden vermoeden dat hij probeerde een explosief te vervaardigen. Dit was de aanleiding voor het `terreuralarm' afgelopen zomer.

Samir A. zweeg vanmorgen, net als tijdens eerdere zittingdagen. Hij was gekleed in traditionele islamitische kledij. A. was tot de moord op Theo van Gogh het bekendste lid van een groep moslimradicalen die door de inlichtingendienst AIVD wordt aangeduid als 'Hofstadgroep'. In januari 2003 vestigde hij als 16-jarige havo-scholier de aandacht op zich door een mislukte reis naar Tsjetsjenië. In oktober 2003 werd hij met vier andere leden van het netwerk opgepakt.