Chocolade-peperhartjes

Zelf koekjes bakken geeft enorme voldoening, vooral als ze er zo mooi uitzien als deze chocoladehartjes. De toevoeging van zwarte peper en cayennepeper lijkt misschien eigenaardig, maar de kleine hoeveelheid versterkt de smaak van de chocolade zonder te aanwezig te zijn. Het combineren van chocolade en chilipeper is eigenlijk niets nieuws; de oude Azteken en Mexicanen gebruikten de combinatie op tal van manieren. Zij vonden de natuurlijke warme smaak van de chocolade en de uitgesproken hitte van de chilipeper een vanzelfsprekend huwelijk. U zult merken dat deze koekjes u ook een warm gevoel zullen geven.

Zeef de bloem met de cacao, kaneel, het zout, de zwarte peper en cayennepeper boven een kom. Zet de kom even weg.

Doe de boter in een keukenmachine en draai de boter heel romig. Voeg de suiker toe en draai weer tot een romig mengsel. Voeg de vanille-essence en vervolgens het ei toe en draai telkens romig. Voeg al draaiend geleidelijk het bloemmengsel toe tot u een stevig deeg hebt. Schep het deeg uit de kom over op een groot vel plasticfolie. Vorm het deeg tot een grote cirkel, wikkel er de folie omheen en leg minstens 1 uur in de koelkast tot het deeg ijskoud is.

Snijd voor het gemak het deeg in twee gelijke porties. Dit is wat makkelijker dan een groot vel proberen uit te rollen. (U kunt ook een portie in plasticfolie wikkelen, in een diepvrieszakje doen en tot een paar maanden in het vriesvak bewaren.) Leg het deeg tussen twee vellen plasticfolie of bakpapier en rol het uit tot circa 3 mm dik. Steek er met een hartjesvorm van circa 5 cm doorsnee koekjes uit en leg die op een licht met olie ingevette bakplaat of bakplaten.

Zet 6 tot 7 minuten in een op 190° C voorverwarmde oven, of tot ze gaar zijn. Laat de koekjes circa 5 minuten op het bakblik afkoelen voor u ze met een metalen spatel op een metalen rooster schept om verder af te koelen. Bewaar ze desgewenst tot circa een week in een luchtdicht afgesloten trommel.

Morgen: uiensoep

    • Kim Maclean